Taani taastuvenergeetikafirma: Baltimaad võiks olla oluline sõlmpunkt

BNS
Copy
Pakri tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Pakri tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

28.–29. novembril Tallinnas toimunud Balti- ja Põhjamaade energia tippkohtumisel arutasid regiooni energiaettevõtted taastuvenergiale ülemineku arenguid Põhja-ja Baltimaades, kusjuures üks peaesinejatest, Taani taastuvenergiaarendaja European Energy asepresident ja projektiarenduse juht Thorvald Spanggaard näeb Balti riikidel ülemaailmsel taastuvenergiaturul oma konkurentsieelist.

Tippkohtumise osalejad olid üksmeelel, et taastuvenergia arendamise tulevik ei tohiks keskenduda üksnes avamere- või maismaa tuuleenergia projektidele, vaid peaks püüdlema tasakaalustatud lähenemisviisi poole, hõlmates uuenduslikke ja hübriidlahendusi, et suurendada tõhusust ja riikide toetust riskide jagamisel, teatas European Energy.

Balti riigid on European Energy asepresident Thorvald Spanggaardi sõnul ahvatlev turg nii taastuvenergia projektide kui elektrienergia ostulepingute arendamiseks. «Balti riike iseloomustab soodne ärikliima ja kõrgemad elektrihinnad võrreldes naaberriikidega Põhjamaadest. Euroopa kõrgeima ja madalaima elektrituru vahel paiknedes kipuvad protsessid Baltikumis edenema kiiremini, millele aitavad kaasa külluslikud tuule- ja päikeseressursid ning tõhusad võrguühendused,» selgitas Spanggaard.

Tema hinnangul on Baltikumil taastuvenergiasektoris veel palju potentsiaali, kuid see konkureerib samaaegselt muu maailmaga. «Rohepöörde jätkamiseks on oluline meelitada piirkonda nii finants- ja tööstusinvestoreid kui arendajaid ja tarneahela pakkujaid. Vaja on arendada süsteemiteenuste turgu üle Balti riikide ning jätkata infrastruktuuri väljaehitamist elektrivõrgu, välisühenduste ja loomulikult kavandatavale vesinikuprojektidele. Ühise ja stabiilse regulatiivse raamistiku ning vastavate infrastruktuuriinvesteeringutega võiksid Balti riigid saada sõlmpunktiks ettevõtetele, kes soovivad oma tootmist dekarboniseerida kas elektrifitseerimise või e-kütuste kaudu,» leiab Spanggaard.

Tippkohtumise ettekandega kinnitas Spanggaard ka Taani taastuvenergiaarendaja European Energy jätkuvat pühendumist mitmesuguste taastuvenergiaprojektide arendamisele Baltikumis. European Energy ehitab tuule- ja päikeseparke üle kogu maailma ning on jõudsalt kasvatanud oma rolli ka Baltikumi taastuvenergiaturul. 2023. aastast varustab European Energy Eesti Energiaga sõlmitud Baltikumi suurima roheenergia ostulepinguga kümne aasta jooksul Baltikumi ettevõtteid 3,8 teravatt-tunni mahus Leedu tuuleparkides toodetud roheenergiaga.

Tänavu kindlustas European Energy oma pühendumust avamere tuuleparkide arendamisele Baltikumis veelgi, sõlmides partnerluse Norra ettevõttega Vårgrønn. Ettevõtetel on meretuuleparkidest liikumas järgmisesse etappi ligikaudu 500 megavati võimsuses arendusi ja varajases staadiumis umbes 4 gigavati võimsuses arendusi, keskendudes eelseisvatele pakkumistele Baltikumis.

Lisaks avamere tuuleenergiale on European Energyl Leedus arenduses ligi 3 gigavati võimsuses taastuvenergiaprojekte ning juba välja ehitatud 306 megavati võimsuses maismaa tuuleparke ja 78 megavati võimsuses päikeseparke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles