Venemaa jäi rahvusvahelise mereorganisatsiooni nõukogust välja

Postimees
Copy
Kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsler Kaupo Läänerand õnnitleb IMO uut peasekretäri Arsenio Dominguez Velascot.
Kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsler Kaupo Läänerand õnnitleb IMO uut peasekretäri Arsenio Dominguez Velascot. Foto: Kliimaministeerium

Varem aastakümneid rahvusvahelise mereorganisatsiooni (IMO) nõukogu A-kategooria liikmeks olnud Venemaa asemele valiti reedel IMO assambleel nõukogusse Libeeria. Venemaad toetas 80 ja Libeeriat 132 liikmesriiki.

IMO assambleel Eestit esindanud kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsleri Kaupo Lääneranna sõnul oli üks Venemaa nõukogust väljajäämise mõjutajaid varasem Balti riikide transpordiministrite eestvedamisel koostatud ühisavaldus, millega kutsuti riike üles Venemaa kandidatuuri IMO nõukogusse mitte toetama.

Venemaa tegevust mõisteti ministeeriumi teatel mitmes assambleel tehtud sõnavõtus hukka. Ka Eesti tõi esile muret tekitava olukorra Mustal merel, kus teraviljavedu on pidevalt häiritud ning meresõiduvabadus piiratud. Eesti tõstatas ka mure varilaevastiku ja laevalt laevale operatsioonide (STS) pärast ning kutsus riike üles võtma meetmeid nii selliste tegevuste vastu kui ka parema rahvusvahelise regulatsiooni väljatöötamiseks, et minimeerida nendega kaasnevaid riske.

Eesti lähinaabritest valiti IMO nõukogusse Rootsi ja Soome.

Nõukogu 40 liiget valitakse kolmest kategooriast: A-kategooria 10 liiget on suurimad laevandusriigid, B-kategooria 10 liiget valitakse riikide seast, milles merekaubandusel on suur osatähtsus, ning C-kategooria 20 liiget valitakse riikide hulgast, kus merendus on oluline tegevusala, nii et esindatud oleks kõik maailma geograafilised piirkonnad.

Samuti valiti assambleel IMO uueks peasekretäriks Arsenio Dominguez Velasco Panamast.

Rahvusvaheline mereorganisatsioon on ÜRO allorgan, kes koordineerib globaalselt merendusvaldkonda, et edendada meresõidu ohutust ja vältida merereostust. IMO kõrgeim organ on kord kahe aasta jooksul kogunev assamblee, kes valib nõukogu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles