Uuring Kolmandik eestimaalastest ei suuda igakuiselt raha säästa (1)

BNS
Copy
Eurod. Pilt on illustratiivne.
Eurod. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Oktoobris SEB korraldatud tarbijauuringust selgus, et 34 protsenti Eestis elavatest inimestest ei säästnud viimase poole aasta jooksul üldse. 14 protsenti aga suutis rasketest aegadest hoolimata säästa varasemast rohkem.

Ebakindel majanduslik olukord paneb inimeste rahalised võimalused proovile ning igakuiseks säästmiseks ei jagu alati piisavalt raha. Siiski on poole aasta jooksul stabiilsena püsinud nende inimeste osakaal, kes panevad püsivalt raha kõrvale – nii tänavu veebruaris kui ka oktoobris tehtud uuringu põhjal säästab iga kuu kindla summa ligikaudu 24 protsenti Eestis elavatest inimestest, vahendas SEB eraklientide segmendijuht Evelin Koplimäe.

Säästmisvõimalustest on viimastel kuudel hüppeliselt kasvanud hoiuste populaarsus, alates aasta algusest on SEBs see kasv olnud ligi 100 protsenti. «Kindlasti on mõju ka sellel, et Eesti pankade tähtajalistele hoiustele makstavad intressimäärad on euroala kõrgemate hulgas,» selgitas Koplimäe.

Varasemast rohkem säästavad peamiselt noored. 18–29-aastastest säästis võrreldes möödunud poolaastaga enam 24 protsenti vastanutest. Samas veidi rohkem kui kolmandik 40–74-aastest ei säästnud viimase kuue kuu jooksul üldse.

Kuigi võiks arvata, et keeruline majanduslik olukord paneb inimesi rohkem oma raha kasvatamise peale mõtlema, plaanib järgmise poole aasta jooksul senisest rohkem investeerida vaid 9 protsenti vastanutest. Sama palju kui varem plaanib investeerida 22 protsenti vastanutest ning 9 protsenti plaanib seda teha varasemast vähem. Uuringu põhjal tegeleb investeerimisega 40 protsenti eestimaalastest.

Kui aasta algul tõi 27 protsenti uuringus osalenud investoritest välja, et plaanib poole aasta jooksul investeerida sama palju või rohkem, siis sügisel prognoosib samas või suuremas mahus investeerimist 31 protsenti vastajatest.

Eestimaalaste lemmik finantsinstrumendid on aktsiad ja kolmanda samba pensionifondid, millesse investeerib vastavalt 52 protsenti ja 50 protsenti uuringus osalenud investoritest. Järgnevad ETFid ehk börsil kaubeldavad fondid 19 protsendiga ning investeerimisfondid 16 protsendiga.

SEB tellimusel küsitles Norstat oktoobris Balti riikides 3006 18–74-aastast inimest, Eestist oli 1000 vastajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles