Ilmad muutuvad järjest kevadisemaks. Päästeamet annab nõu, mida tuleb jälgida lõkke tegemisel.
Kuidas õigesti lõket teha?
• Enne lõkke tegemist tuleks uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte - tiheasustusalal võib olla keelatud lõket teha või siis on ette kirjutatud, mida lõkkes põletada tohib.
• Lõket tohib teha mittesüttival pinnal, seda ei jäeta kunagi järelevalveta ja alati tuleb käepärast hoida ämber veega, aiavoolik või tulekustuti.
• Alla ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt kümne meetri kaugusel hoonetest ja metsast.
• Üle ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt 20 meetri kaugusel hoonetest ja metsast.
• Üle kolmemeetrise läbimõõduga lõkke tegemiseks on tarvis juba kohaliku omavalitsuse luba.
• Lõkkeaseme või grilli ümbrus tuleb hoida poole meetri ulatuses puhas süttivast materjalist, et lahtine leek, kõrge temperatuur või sädemed seda ei süütaks.
• Lõket tehakse tuulevaikse ilmaga.
• Lahtist tuld ei jäeta kunagi järelevalveta, sel kas lastakse lõpuni põleda, kustutatakse veega või summutatakse näiteks liivaga.
• Enne tule tegemist tuleb kuiv lõkkekoht ja selle ümbrus veega märjaks kasta.
• Lõkkekoht tuleb piirata kivide või pinnasevalliga.
• Grillimisel tuleb grill paigutada tasasele pinnale hoonest eemale.
• Lahtise leegiga (ehk puudega) võib grillida hoonest vähemalt viie meetri kaugusel. Söega võib grillida hoonest vähemalt kahe meetri kaugusel. Rõdul grillida on keelatud!
Allikas: päästeamet