Eesti Pank: majanduslangus peegeldab Eesti üha kehvemat konkurentsivõimet (4)

BNS
Copy
Kaspar Oja.
Kaspar Oja. Foto: Madis Veltman

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja sõnul peegeldab tänavu kolmandas kvartalis süvenenud majanduslangus Eesti ettevõtete, eriti ekpordisektori, konkurentsivõime taandumist.

Eesti majanduse maht (SKP) langes kolmandas kvartalis aasta võrdluses 3,9 protsenti ja teise kvartaliga võrreldes 1,3 protsenti, mis tähendab Oja selgitusel, et SKP on olnud languses juba seitse kvartalit järjest. Viimane tipptase oli 2021. aasta neljandas kvartalis ja sellest ajast alates on SKP langenud 5,7 protsenti.

«Majanduslangus oli kolmandas kvartalis eksportiva sektori nägu. Vene turu ja toorme kadumisega seotud ekspordimahu vähenemine jäi suuresti 2022. aastasse; praegust ekspordimahu vähenemist kujundavad pigem välisturgude nõrkus ja konkurentsivõime probleemid. Kuigi ka eratarbimine vähenes, kukkus eksport püsihindades aastataguse ajaga võrreldes 12,1 protsenti. Import langes palju vähem. Investeeringute kasv kolmandas kvartalis oli aga võrdlemisi tugev ja seda toetavad ka teised andmeallikad,» kirjeldas ökonomist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles