Investeerimispettus – viirus, mille ohvriks on langenud juba sajad inimesed

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
SEB Turbekeskuse turbejuht Kätlin Kukk hoiatab mitmekordistunud investeerimispettuste eest.
SEB Turbekeskuse turbejuht Kätlin Kukk hoiatab mitmekordistunud investeerimispettuste eest. Foto: SEB

Investeerimispettused ringlevad intervallidena aastast aastasse. 2023. aasta teisest kvartalist kasvasid ootamatult mitmekordseks nii selle pettuse tüübi juhtumite arv kui ka kaotatud summad. Enam ei möödu päevagi, kus mõni järjekordne inimene petturi küüsi ei langeks, ning lõppu ei näi tulevat, kirjutab SEB Turbekeskuse turbejuht Kätlin Kukk.

Statistika näitab, et avastatud pettuste arv on kahekordistunud, samuti liigub kiires tõusutrendis kahjusummade suurus. Kui 2022. aasta sügisel oli keskmine kaotatud summa 5800 eurot, siis 2023. aasta samaks ajaks on see tõusnud 6200 euroni.

Petturitele kaotatud suurimad summad ulatuvad seejuures kuni sadade tuhandete eurodeni, mistõttu kaotavad Eesti inimesed investeerimispettustes prognoositavalt üle 5 miljoni euro aastas. Väljapetetud summad, mis võiks oskuslike investeeringutena elavdada Eesti majandust, liiguvad rahvusvahelise kuritegevuse tuludesse, seda peamiselt krüptoinvesteeringutena.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles