EIP laenab Luminorile üle 100 miljoni Balti ettevõtete toetamiseks

BNS
Copy
Luminori peakontor Tallinnas.
Luminori peakontor Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Investeerimispank (EIP) ja Luminor Bank AS sõlmisid esmaspäeval 115 miljoni euro suuruse laenulepingu toetamaks täiendavate laenude andmist väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele (VKE) ning keskmise turukapitalisatsiooniga ettevõtetele Eestis, Lätis ja Leedus.

EIP laenu kombineerimine Luminori ressurssidega võimaldab pakkuda ettevõtetele Balti riikides üle 332 miljoni euro väärtuses uusi soodsamate tingimustega laene, teatas Luminor.

Laenu eesmärk on stimuleerida Balti riikide majanduskasvu, toetades eelkõige majanduse rohepööret. Rahalisi vahendeid kasutatakse investeeringuteks, mis aitavad vähendada kasvuhoonegaaside heidet, aidates Balti riikidel ühtlasi saavutada nende riiklikes strateegiates seatud kliimaeesmärke. Ligikaudu 85 protsenti EIP rahastusest peaks toetama ühtekuuluvuspiirkondi ja seega aitama vähendada piirkondlikke erinevusi sissetulekutes.

«Balti riigid on dünaamilised, vaatavad tulevikku ja keskenduvad majanduses üha enam rohepöördele. Väikeettevõtete ja keskmise turukapitalisatsiooniga ettevõtete parem juurdepääs piisavale rahastusele on oluline nende projektide majandusliku elujõulisuse tagamiseks ja nende kasvu jaoks, ning toetab lõppkokkuvõttes Eestis, Lätis ja Leedus tööhõivet ja sotsiaalset ühtekuuluvust,» kommenteeris EIP-i asepresident Thomas Östros.

Luminori äripanganduse juhi Marjan Savtšenko sõnul seisavad Eesti VKE-d seisavad praegu silmitsi mitmete väljakutsetega, nagu madal tarbija kindlustunne ning kõrgete intressimäärade keskkond, mis on põhjustanud ettevõtete investeermisotsuste edasilükkamise. «Oleme veendunud, et uus rahastamisvõimalus koos Euroopa Investeerimispangaga aitab seda suunda muuta ning annab ettevõtjatele täiendava kindluse ja avaldab nende edasistele investeerimisotsustele positiivset mõju,» lisas Savtšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles