TÖÖTUKASSA SELGITAB Mida teha, kui jääd Soomes töötuks? Milllises riigis hüvitist saab

PM Majandus
Copy
Soomlased 2018. aastal töötu abirahade kärbete vastu meelt avaldamas.
Soomlased 2018. aastal töötu abirahade kärbete vastu meelt avaldamas. Foto: Tuomas Forsell/ Reuters/ Scanpix

Seoses Soome ehitusturu jahenemisega on Soomes suurenenud ka Eesti kodanike hulk, kes seisavad silmitsi töö kaotamisega. Kuidas asju ajada ja millises riigis töö kaotuse järel hüvitist saab? Eesti Töötukassa koostas lühikese meelespea.

Kõigepealt tuleks endale selgeks teha, kas tööleping Soomes on lõpetatud või peatatud. Soomes rakendavad tööandjad päris tihti majandusraskuste puhul töötajate sundpuhkusele saatmist. Kui tegemist on sundpuhkusega, siis ei saa Eesti Töötukassa inimest töötuna arvele võtta. Sundpuhkuse ajal hüvitise saamiseks tuleb töötajatel pöörduda Soome asutuste poole. Kui inimene kuulub mõnda ametiliitu, siis just selle ametiliidu poole. Kui aga inimene ühtegi Soome ametiliitu ei kuulu, siis Kela (Soome sotsiaalkindlustusasutus) poole.

Kui inimesel on tööleping Soomes lõppenud, siis on tal õigus valida, kas taotleda töötushüvitist viimasest töökohariigist ehk Soomest või elukohariigist ehk Eestist. Valiku tegemisel tuleks kindlasti mõelda selle üle, kus riigis ta soovib tulevikus tööd leida.

Hea oleks enne Soomest tulekut endale selgeks teha sealsed töötushüvitise taotlemise/saamise võimalused, kuna Soome töötushüvitis on sageli suurem.

Juhul kui inimene tuleb ajutiselt Soomest Eestisse tööd otsima, saab ta Soomes määratud töötushüvitist tõendi U2 alusel Eestisse eksportida (eksportimine tähendab seda, et ajutiselt teises riigis tööd otsivale inimesele maksab hüvitist edasi selle hüvitise määranud riik, maksmise periood on kuni 6 kuud). U2 tõendi ja Soome hüvitise ekspordi osas peab pöörduma Soome töötushüvitise määranud asutuse poole (Kela või ametiliit).

Kui inimene on aga otsustanud taotleda hüvitist Eestist, siis koos avaldusega palub Eesti Töötukassa tal esitada tõendi U1 Soomes täitunud töötuskindlustusstaaži kohta. Kui Inimene kuulus ametiliitu, väljastab tõendi ametiliit. Kui ta ei kuulunud ametiliitu, väljastab tõendi Kela. Näiteks kui inimene on töötanud Soomes 10 aastat, millest 5 esimest ametiliidus ja 5 viimast mitte, siis esimese 5 aasta kohta väljastab tõendi ametiliit ja 5 kohta Kela.

Kui inimesel ei ole Soome U1 tõendit, siis tuleb tal esitada taotlus välisriigis täitunud kindlustusperioodide kinnitamiseks, millele tuleb lisada palgatõendid ja viimase töölepingu lõppemise dokument.

Selle taotluse alusel teevad töötukassa spetsialistid Soome asutusele vastava staažipäringu ning vastuse saamisel ja kõikide vajalike andmete olemasolul teeb töötukassa hüvitise maksmise otsuse.

Lisainfo

Soome sundpuhkuse hüvitise taotlemise teave.

Soome töötushüvitise taotlemise teave.

Soome U1 tõendi väljastamise osas saab pöörduda:

Kela poole.

või oma ametiliidu poole.

Eestis töötuskindlustushüvitise taotlemise korral saab Eesti ja EL riikide tööstaažide liitmise ja suuruse arvutamise kohta infot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles