Fond: liikluskindlustus läks aastaga viiendiku võrra kallimaks (1)

BNS
Copy
Liikluskindlustuse hinda mõjutab muu hulgas ka liikluskahjude, s.t liiklusõnnetuste arv.
Liikluskindlustuse hinda mõjutab muu hulgas ka liikluskahjude, s.t liiklusõnnetuste arv. Foto: Taavi Sepp

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) andmetel on liikluskindlustuse keskmine aastamakse selle aasta esimese kümne kuu seisuga 144 eurot, mis tähendab eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 22protsendist kasvu.

Kui oktoobris sõlmiti 163 000 liikluskindlustuse lepingut, siis kolmandik autoomanikest võrdles enne lepingu sõlmimist kindlustuse hindu LKFi veebikalkulaatoris. Fondi juhatuse liikme Andres Piirsalu hinnangul ongi alati mõistlik võrrelda hindu enne uue liikluskindlustuse lepingu sõlmimist, sest kindlustusseltsid arvutavad makse suurust erinevalt. Liikluskindlustuse hind ei ole Piirsalu kinnitusel fikseeritud summa, vaid sõltub sõiduki liigist, kasutamise otstarbest, tehnilistest näitajatest, omaniku kahjuajaloost ja veel mõnekümnest tegurist.

«Kõige rohkem mõjutab aga kindlustuse hinnataset liikluskahjude arv, nende suurus ning turukonkurents,» selgitas Piirsalu. «Eesti liikluskindlustuse hind kujuneb tihedas konkurentsis kümne kindlustusseltsi vahel, kes hindavad klientide riske erinevalt.»

Piirsalu lisas, et Eesti turu suurust arvestades on liikluskindlustuse turukonkurents tihedam kui enamikus maailma riikides.

Tänavu kümne kuuga toimus Eestis 28 000 liikluskindlustusjuhtumit, mida on sama palju kui mullu samal perioodil. Keskmine Eestis juhtunud liiklusõnnetuse kahju on 2100 eurot.

Piirsalu sõnul on liikluskindlustuse makse muutunud suures ulatuses aastate lõikes – näiteks 2018. aasta liikluskindlustuse keskmine aastamakse oli 142 eurot, aga 2021. aastal langes see 102 eurole.

«Seejärel hakkas keskmine aastamakse tõusma, jõudes eelmise aasta oktoobri lõpuks 117 euro tasemele ja tänavu kümne kuuga 144 eurole,» ütles Piirsalu, kelle sõnul on hinnamuutustel mitmeid põhjuseid. «Kui näiteks koroonapandeemia puhkedes vähenes liiklusõnnetuste arv tippajal kuni 40 protsenti, siis langes ka liikluskindlustuse hind. Kui aga talvised ilmaolud toovad kaasa rohkem liiklusõnnetusi ja kahjusid, siis need tegurid mõjutavad omakorda hinnataset.»

LKFi veebikalkulaatoris on võimalik võrrelda kaheksa kindlustusseltsi liikluskindlustuse hindu kümnest pakkujast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles