On üks lahendus, mis aitab ettevõtetel keerulisest majandusolukorrast välja spurtida

Andres Aavik
, IT-firma Flowit Estonia tegevjuht
Copy
Andres Aavik
Andres Aavik Foto: Erakogu

Klientide ja turgude ärakukkumisel ei ole väljapääs üksnes kulude kärpimine. Just siis on õige aeg investeerida ettevõtte tööprotsesside tõhustamisse, et olla pärast majanduslangust konkurentidest edukam, kirjutab tarkvarafirma Flowit tegevjuht Andres Aavik.

Kogu Eesti tööstussektori ja töötleva tööstuse tootmismaht on Euroopa Liidu riikide võrdluses kukkunud tänavu kõige rohkem. Ettevõtted ei näe veel lähiajal tootmismahtude paranemist ning nõudluse kasvu. Tõdetakse, et meie tööstusettevõtete konkurentsivõime nii sise- kui välisturul on langenud viimaste aastate madalaimale tasemele. Keeruline on ka teistes sektorites, sest nõudluse vähenemisega kukub kokku ka müügitulu.

Enamasti näeme, et sellises olukorras hakatakse kohe jõuliselt kärpima, kõik arendused peatatakse ja igasugune investeerimine lõpetatakse. Võimalusel püütakse töökohti säilitada, kuna saadakse aru, et edaspidi on uute inimeste leidmine ja nende koolitamine veelgi kulukam. Kuid kust tuleb siis uus kasv ja kuidas saaks ettevõte olla pärast majanduslangust edasi konkurentidest edukam? Kui halbadel aegadel ei otsita ettevõttes võimalusi lisandväärtuse kasvatamiseks, siis headel aegadel kukutakse konkurentsis veelgi. Erinevate ettevõtete krahhi- ja edulood just sellest räägivadki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles