Elektri kulutamise pealt raha teenivad soomlased suurendasid hüppeliselt tarbimist (13)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: IMAGO/Daniel Scharinger

Miinus 500-eurone elektrihind tekitas reedel Soome lisatarbimise, mis on samas suurusjärgus kogu Eestis tarbitava elektri kogusega.

Elektribörsil on negatiivseid hindu nähtud juba mõnda aega. Ka Eestis. Kuna tavapäraselt on miinushinnad olnud nullile võrdlemisi lähedal, ei ole kodutarbijal olnud siiani võimalik elektri kulutamise pealt võrgutasude tõttu raha teenida. Soomes sai see seaduspära aga täna murtud. Kuna Norra energiaettevõte Kinect Energy eksis eile elektribörsile pakkumise sisestamisel, kehtib reedel kella 15st kuni südaööni Soomes elektrihind miinus 500 eurot megavatt-tunni eest. Börsipaketil olevate tarbijate jaoks lõi see aga olukorra, kus elektri kulutamisega saab teenida. 

Kuigi Soome süsteemioperaator Fingrid lootis, et kodutarbijad ja ettevõtted ei lähe pööraseks ega lükka kõiki elektrit tarbivaid seadmeid võrku, on osa põhjanaabreid asunud olukorda siiski ära kasutama. Kui prognoosi järgi pidanuks Soome elektritarbimine olema täna kell 16-17 ca 11 400 megavatt-tundi, siis tegelik tarbimine oli sel tunnil ca 13 000 megavatt-tundi. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles