NÄDALA PERSOON Heido Vitsur: ega me enne peatu kui päris kuristiku serval (64)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Presidente, peaministreid, panku nõustanud Heido Vitsur ei oska ajada ümbernurgajuttu. «Ma ei saa rahu,» põhjendab ta, miks tal on vaja suu lahti teha ja ebamugavad asjad otse välja öelda, isegi kui ta sellega endale vaenlasi korjab. «Kõige rohkem häirib mind see, et me ei mõtle, millised on meie rahvuslikud huvid ja kuidas neid teoks teha. Mind häirib see, et me ei analüüsi oma tegevust. Me ei mõtle, mis on meie soovide või valikute hind.»
Presidente, peaministreid, panku nõustanud Heido Vitsur ei oska ajada ümbernurgajuttu. «Ma ei saa rahu,» põhjendab ta, miks tal on vaja suu lahti teha ja ebamugavad asjad otse välja öelda, isegi kui ta sellega endale vaenlasi korjab. «Kõige rohkem häirib mind see, et me ei mõtle, millised on meie rahvuslikud huvid ja kuidas neid teoks teha. Mind häirib see, et me ei analüüsi oma tegevust. Me ei mõtle, mis on meie soovide või valikute hind.» Foto: Tairo Lutter

Majandusanalüütik Heido Vitsur ütleb, et Eesti poliitikuil pole eesmärke, nende asemel on loitsud – näiteks loits tasakaalus eelarvest ja madalatest maksudest. Vitsur märgib, et poliitikud näikse arvavat, et probleemid lahenevad iseenesest.

Heido Vitsur töötab praegu LHV grupis analüütikuna, aga ta on nõustanud peaministreid ja presidenti.

Teil on suur kogemus, olete olnud uue Eesti poliitikas rohkem kui 30 aastat. Riigikogus on käinud juba pool aastat obstruktsioon. Kuidas teie selle lahendaksite?

Jah, ma olen olnud poliitikaga seotud Nõukogude aja lõpust, sellest päevast peale, kui hakati IME programmi kirjutama.

See on umbes sama küsimus, et kuidas mängida mängu, et puruks visatud tass on terve. Asi on selles, et on asju, mida tagasi keerata ei saa. Kardan, et lahendusega nõustutakse alles siis, kui on lõpuni mindud. Seni, kuni vastasseis jääb ainult riigikogusse, minu arust lahendust ei tule.

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles