Eesti Pank: palgakasvu tempo on langenud juba viimased pool aastat

BNS
Copy
Sularaha.
Sularaha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul oli keskmise palga ostujõud kolmandas kvartalis 2021. aastaga võrreldes endiselt 4,8 protsenti madalam, ettevaates võib aga oodata, et selle taastumine jätkub.

«Palgakasv pidurdus teist kvartalit järjest ja ulatus statistikaameti andmetel kolmandas kvartalis veidi üle 10 protsendini. Kuna tarbijahinnad kasvasid kolmandas kvartalis ligi viie protsenti, suurenes keskmise palga ostujõud aastavõrdluses viie protsendi võrra,» selgitas Soosaar pressiteates.

Samas on ökonomisti sõnul oluline, et ostujõu taastumine toimuks aegamööda, kuna hoogne tööjõukulu kasv sunnib ettevõtteid oma toodangu hinda kergitama, mis tähendab omakorda, et hinnatõus taandub aeglasemalt.

«Vaoshoitud palgakasv majanduslanguse ajal on oluline ka selleks, et säiliksid töökohad. Võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega, ongi seni olnud Eestis palkade paindlikkus suur. Kollektiivselt räägitakse palkade üle läbi peamiselt avalikus sektoris, tervishoius ja hariduses, erasektoris enamasti mitte. See tähendab, et kui tööturu seis halveneb ja töötus kasvab, siis palgakasv aeglustub,» tõdes Soosaar.

Samas suureneb järgmiselt aastal kõiki töötajaid hõlmav miinimumpalk, mis tõuseb 820 euroni ehk 13 protsenti. See sunnib ökonomisti sõnul ettevõtteid madalamaid palku kehvadest majandusoludest hoolimata keskmisest märksa kiiremini tõstma ning suurendab ohtu, et tööpuudus kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles