Fondijuht: arenevate turgude atraktsioonilt ei tasu veel maha hüpata

Copy
Swedbank Roburi fondijuht Pertti Rahnel
Swedbank Roburi fondijuht Pertti Rahnel Foto: Foto Mihkel Maripuu, Postimees

Alates sajandivahetusest on arenevad turud sõidutanud investoreid justkui Ameerika mägedel – tõusud ja mõõnad on olnud ulatuslikud ning adrenaliinirohked. Kuigi praegu on sõit pigem madalal ja aeglane, ei tarvitse sellelt atraktsioonilt veel maha hüpata, kirjutab Swedbank Roburi fondijuht Pertti Rahnel.

Arenevate turgude mõiste on ajas muutunud. Termini võttis teadaolevalt esimesena kasutusele 1981. aastal Maailmapanga allorganisatsiooni IFC ökonomist Antoine van Agtmael. Tõepoolest – «arenevad turud» kõlab oluliselt lootustandvama ja optimistlikumana kui näiteks «kolmanda maailma» riigid või arengumaad.

Keskendudes lähiajaloole ehk käesolevale sajandile, olid sajandi esimene kümnend või täpsemalt esimesed seitse aastat arenevatele turgudele suurepärased. 11. detsembril 2001. aastal sai Hiina Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmeks. Globaalsed suurkorporatsioonid viisid üha enam tootmist arenevatele turgudele ja Hiinast sai sõna otseses mõttes maailma vabrik. Suur osa arenevaid riike, sh isegi Venemaa, liikus poliitiliste ja majanduslike reformide kursil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles