Riik tahab elektri universaalteenuse lõpetada (5)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Mart Võrklaev (vasakul) ja Kristen Michali (paremal)
Mart Võrklaev (vasakul) ja Kristen Michali (paremal) Foto: Mihkel Maripuu

Kliimaministeerium annab rahandusministeeriumi survele järele ning plaanib universaalteenuse tuleva aasta maist lõpetada.

Kui universaalteenus mullu oktoobris suure kisa ja käraga turule jõudis, oli sellest elektritarbijale kasu. Konkurentsiameti ajutisena määratud, kuid siiani kehtiv hind 154,08 eurot megavatt-tunni eest oli 2022. aastal nii oktoobris, novembris kui ka detsembris keskmisest börsihinnast märksa soodsam.

Ent sel aastal pole olnud enam ühtki kuud, mil universaalteenus oleks osutunud börsihinnast odavamaks. Kuna ka kõigi elektrimüüjate fikseeritud hinnaga paketid on muutunud universaalteenusest oluliselt soodsamaks, on kõik vähegi teadlikud tarbijad «riigielektri» tarbimisest loobunud ja paketti vahetanud.

Ometi maksab suur hulk inimesi elektri eest endiselt konkurentsiameti määratud hinda. Kui jaanuaris kasutas universaalteenust või universaalteenuse hinnal põhinevat üldteenust 425 000 kodutarbijat, siis maiks oli kasutajate arv vähenenud rohkem kui kaks korda. Ometi oli juulis endiselt ligi 170 000 majapidamist, kes kasutasid universaalteenust või universaalteenusega seotud üldteenust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles