VIDEO Õiglase Ülemineku Foorum

PM Majandus
Copy

22. novembril toimub TalTechi ja Tartu Ülikooli korraldusel Jõhvi kontserdimajas Õiglase Ülemineku Foorumi 2023. Foorum annab stardipaugu ülikoolide koostöös algavale kuueaastasele teadus- ja arendusprojektile. Kell 10.00 algavat Foorumit saab jälgida Postimehe vahendusel. 

Ida-Virumaa senist rahvastiku- ja ettevõtlusstruktuuri on valdavalt kujundanud suure keskkonnajäljega põlevkivi- ja töötlev tööstus. Ülikoolid soovivad piirkonnas toetada nii tehnoloogilist kui ka ühiskondlikku üleminekut senisest puhtamale, teadusmahukamale ja kõrgtehnoloogilisemale majandusmudelile. Ühisprojekti eesmärk on arendada Ida-Virumaal põlevkivienergeetika alternatiivina suure lisandväärtusega tooteid ja teenuseid ning luua uusi töökohti.

Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondi ja Eesti riigi toetusel tehtav investeering sellesse koostööprojekti on üle 35,7 miljoni euro.

Päevakava: 

10:00 Tervitussõnavõtud

Tiit Land, TalTechi rektor

Toomas Asser, Tartu Ülikooli rektor

Õiglase ülemineku ootused Ida-Virumaa teadus- ja haridusasutustele ning ettevõtetele

10:10 Regionaalminister Madis Kallas

10:25 Kolledžite rollist Ida-Virumaal õiglase ülemineku protsessis, TalTechi ettevõtlusprorektor Erik Puura

10:40 Tartu Ülikooli arendusprorektor Tõnu Esko

10:55 Õiglane üleminek Ida-Virumaal, Rahandusministeeriumi õiglase ülemineku koordinaator Ivan Sergejev

11:10 Teadus Ida-Virumaal, kas ilus unistus või positiivne reaalsus, ÕÜF konsortsiumi juht Mare Roosileht

11:30 Virgutuspaus

12:00 Ettevõtjate paneeldiskussioon: Kuidas ettevõtete teadus- ja arendustegevus ning koostöö ülikoolidega aitavad kaasa Ida-Virumaa arengule (sotsiaalne heaolu, tööhõive, turvaline linnakeskkond, puhtam looduskeskkond). Osalejad: Andres Vainola, Eesti Energia, Ahti Asmann, Viru Keemia Grupp, Raivo Vasnu, NPM Silmet, Kai Realo, R-S OSA Service

13:00 Teadlaste paneeldiskussioon: Teadlaste visioon Ida-Virumaa tulevikust, võimalikud lahendused: haridus, ettevõtluskoostöö, sotsiaalne heaolu. Osalejad: Allan Niidu, Alar Kuusik, Tallinna Tehnikaülikool; Enn Lust, Margit Keller, Tartu Ülikool

14:00 Õigus ja õiglus sünnivad teadmisest, Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles