EL keelab plastjäätmete ekspordi

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Plastjäätmed.
Plastjäätmed. Foto: Thomas Samson

Euroopa seadusandjad ja liikmesriigid jõudsid reedel kokkuleppele keelustada plastprügi eksport riikidesse, mis ei kuulu rikaste riikide OECD rühma, alates 2026. aasta keskpaigast. Kokkulepe sündis samal ajal, kui diplomaadid kohtuvad Nairobi, Keenias, et välja töötada ülemaailmne leping plastireostuse kohta, vahendab The Guardian.

«EL võtab lõpuks vastutuse oma plastjäätmete eest, keelates nende ekspordi mitte-OECD riikidesse,» ütles ettepaneku eest vastutav Euroopa Parlamendi liige Pernille Weiss, kes kuulub paremtsentristlikku EPP fraktsiooni. «Järgime taaskord oma visiooni, et jäätmed on ressurss, kui neid õigesti käideldakse, kuid need ei tohiks mingil juhul kahjustada keskkonda ega inimeste tervist,» lisas ta.

Eeskirjad, mille Euroopa Ülemkogu ja parlament peavad enne nende jõustumist ametlikult heaks kiitma, kehtestavad rangema kontrolli plastjäätmete ekspordi üle rikastesse riikidesse ja peatavad täielikult ekspordi mitte-OECD riikidesse. Viie aasta pärast võivad riigid, kes soovivad seejärel Euroopa Liidu (EL) plastijäätmeid importida, taotleda komisjonilt nende keelu tühistamist, kui nad tõestavad, et suudavad reegleid järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles