Majandusekspert: töötuid tuleb peagi juurde

BNS
Copy
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman / Scanpix

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on töötute arv hakanud küll kasvama, ent senine tõus pole järsk. Samas pole majanduses oodata ka kiiret pööret paremusele, mistõttu suureneb töötus ka järgnevatel kvartalitel, lisab Nestor.

«Lõppeval nädalal avaldatud andmed olukorra kohta tööturul selle aasta kolmandas kvartalis suuri üllatusi ei pakkunud. Eesti majandus on langenud juba viis kvartalit järjest. Pikka aega on tööturg pidevat nõudluse kahanemist suuresti ignoreerinud, ent nüüd on töötus tõusuteel. Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel küündis töötuse määr kolmandas kvartalis 7,3 protsendini. Veel aasta varem mõõdeti töötuse määraks kõigest 5,6 protsenti, selle aasta teises kvartalis 6,7 protsenti,» tõi Nestor välja.

Ta märkis, et kahanes ka tööhõive määr, mis langes mulluselt 69,5 protsendilt 69,1 protsendile. «Et Eesti rahvastik on samal ajal aga kasvanud, siis oli tööl käivaid inimesi arvuliselt siiski enam kui eelmisel aastal. Samuti tuleb rõhutada, et ka 69-protsendine hõivemäär on Euroopa Liidu riikide seas endiselt üks kõrgematest. Positiivselt poolelt suurenes jätkuvalt aktiivse rahvastiku osakaal – tööl käis või töökohta otsis lausa 74,5 protsenti Eesti 15–74 aasta vanusest rahvastikust,» märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles