Uuringust selgus Eesti levinuim salasõna (5)

PM Majandus
Copy
Arvutisse salasõna abil sisselogimine. Pilt on illustreeriv
Arvutisse salasõna abil sisselogimine. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Uuring näitab, et voogedastusteenuste jaoks kasutatavad paroolid on kõige nõrgemad

Viiendast iga-aastasest NordPassi uuringust selgus, et eestlaste seas kõige levinum parool 2023. aastal oli «admin». Lisaks maailma 200 kõige levinumale paroolile ja 35 riigi võrdlusele uuriti tänavuses uuringus, milliseid paroole inimesed erinevate teenuste puhul kasutavad ja kas need erinevad või mitte.

Alljärgnevalt loetletud 20 levinuima parooli hulgas on Eestis nii vanu populaarseid paroole kui mitmeid uusi tulijad.

  1. admin
  2. kapsas
  3. speedman
  4. 123456
  5. 12345678910
  6. Nokia5110
  7. pammakas
  8. pesumasin
  9. timbulimbu
  10. adamson
  11. Kelluke12
  12. Tenneberg1
  13. Gabriel5klass
  14. Kodu2210
  15. vahetariided11
  16. Pornhub123
  17. pesumasin1234
  18. Martin4ik
  19. Tagavara12
  20. Kallis112

Kuigi paroolid on igas riigis, sealhulgas Eestis, väga erinevad, tulid esile mõned selged ülemaailmsed suundumused.

Uuringus jõutakse järeldusele, et inimesed kasutavad oma voogedastuskontode jaoks kõige nõrgemaid paroole. Seevastu finantskontode puhul kasutatakse kõige tugevamaid paroole.

Selle asemel, et paroolide loomise harjumusi parandada, on internetikasutajad läinud teise suunda jäädes eelkonfigureeritud paroolide kasutamise juurde. Näiteks Eestis on kõige populaarsem parool – «admin» - tõenäoliselt standardne, eelkonfigureeritud parool, mida inimesed ei vaevu muutma.

Nähtavasti märgivad inimesed paroolides sageli mobiiltelefoni marki. Näiteks «Nokia5110» oli üks populaarsemaid paroole Eestis, nagu ka «Huawei2017» Austrias ja «motorola» Ungaris.

«PornHub123» leiti kõige populaarsemate paroolide seas Eestis. Kuigi üksikisikud võivad arvata, et täiskasvanutele suunatud sisuviite kasutamine salasõnas tagab teatud taseme privaatsust või salastatust, on see ekspertide sõnul ekslik lähenemine.

Peaaegu kolmandik (31%) maailma* kõige populaarsematest paroolidest koosneb puhtalt numbrilistest jadadest, nagu näiteks selle aasta ülemaailmne võitja – «123456», mis on ka Eestis 5 populaarseima seas.

Koguni kuni 70% selle aasta globaalses nimekirjas olevatest paroolidest on võimalik murda vähem kui ühe sekundiga.

Voogedastuse kontod on kaitstud kõige nõrgemate paroolidega

Uuringust selgus ka, milliseid paroole inimesed eri platvormidel kasutavad ja kas nende tugevus on erinev.

Kõige nõrgemaid paroole kasutatakse voogedastuskontode kaitsmiseks. NordPassi tehnoloogiajuht Tomas Smalakyse sõnul võib see olla seotud sellega, et inimesed haldavad ühiselt ühiseid kontosid ja kasutavad mugavuse huvides kergesti meeldejäävaid paroole.

Pole üllatav, et inimesed pööravad rohkem tähelepanu kontodele, mida nad seostavad otseselt rahaga. Seetõttu kasutavad nad oma finantsteenuste jaoks kõige tugevamaid paroole.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles