Eesti sõjatehnika idufirma laieneb Inglismaale

PM Majandus
Copy
SensusQ meeskond.
SensusQ meeskond. Foto: SensusQ

Eesti militaartehnoloogia ettevõte SensusQ laieneb Inglismaale. Firma juhtkonna sõnul soovivad nad aidata kaasa kahe riigi sõjalise koostöö tugevdamisele.

Marko Kaseleht, SensusQ tegevjuhi ja kaasasutaja sõnul on Inglismaal haruettevõtte avamine loogiline samm. «Usume, et kaitsevaldkonnas peab koostöö olema piirideülene ja see mängib olulist rolli kõigi NATO liikmesriikide julgeoleku tagamisel. SensusQ on pühendunud selle koostöö edendamisele. 

«Meie eesmärk on pakkuda võimekust infot kiiremini analüüsida ja edastada, mistõttu on oluline olla lähedal meie partneritele ka mujal Euroopas,» lisab ta.

SensusQ on välja töötanud militaartehnoloogia tarkvara Winning Mind, mis aitab lõppkasutajatel koguda teavet erinevatest allikatest, analüüsida selle täpsust ja päritolu ning luua kogutud andmete põhjal seoseid. Platvorm on digitaliseerinud luuretsükli ning säästab juba praegu 30 protsenti väärtuslikku aega võrreldes tänaseni kasutusel olevate meetoditega. Ettevõte teabehaldustarkvara on kasutuses nii NATO riikdes kui ka Ukrainas.

Briti suursaadik: Eesti teeb fantastilist tööd

Briti suursaadik Eestis Ross Allen sõnas, et SensusQ esindab Eesti ja Suurbritannia parimaid külgi. «Umbes 50 protsenti töötajatest on veteranid või reservväelased Suurbritanniast, Eestist või mujalt ning nad teevad oma toote ja tehnoloogiaga fantastilist tööd,» räägib ta.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu nõukogu juht Taavi Veskimägi rõhutab, et SensusQ laienemine Suurbritannia turule on märk sellest, et oleme viimased 14 aastat Eesti kaitsetööstust edukalt ja süsteemselt arendanud. «Täna on selge, et meie ettevõtted suudavad siseneda rahvusvahelise kaitsetööstuspoliitika väärtusahelasse eelkõige läbi innovatsiooni. Eesti väiksuse tõttu peavad meie kaitsetööstusettevõtted olema eelkõige eksportijad – nende rahvusvaheline edu tagab läbi kompetentsi ja kogemuse omakorda Eesti kaitsevõime tugevnemise,» räägib ta.

SensusQ näeb tulevikus ette füüsilise kontori loomist Ühendkuningriigis, ning nende esmane prioriteet praegusel on hetkel teiste kaitseettevõtetega koostöö jätkamist ning nutikamate AI-lahendusteni jõudmine. SensusQ peakontor jääb Eestisse, kuid nad on oma tiimi värvanud juba märkimisväärsel hulgal talente Suurbritanniast. SensusQ põhifookuseks praeguses arenguetapis on koostöö Kesk-ja Ida-Euroopa riikidega.

SensusQ töötajad ja kaitseväe juhataja Martin Herem.
SensusQ töötajad ja kaitseväe juhataja Martin Herem. Foto: SensusQ

Marko Kaseleht ja Villiko Nurmoja asutasid SensusQ aastal 2020. Tänaseks on ettevõte kaasanud üle kahe miljoni euro. Investorite hulka kuuluvad teiste seas StartUp Wise Guys ja Lemonade Stand. Ettevõtted toodang on kasutuses NATO riikides ning Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles