Maailma kõige haruldasem kuldmünt pääses napilt sulatusahjust

Tavid AS
Copy
Mündi ühel küljel on kujutatud Vana-Rooma jumalannat Libertast, kes sümboliseerib vabadust. Just tema on kõigile tuntud ka USA vabadussamba inspiratsioonina. Mündi on kujundanud tuntud skulptor Augustus Saint-Gaudens.
Mündi ühel küljel on kujutatud Vana-Rooma jumalannat Libertast, kes sümboliseerib vabadust. Just tema on kõigile tuntud ka USA vabadussamba inspiratsioonina. Mündi on kujundanud tuntud skulptor Augustus Saint-Gaudens. Foto: US Mint

Kui Ameerika Ühendriigid 1933. aastal topeltkotkaid vermisid, ei aimanud keegi, et ühest nendest müntidest võiks tulevikus saada maailma kõige haruldasem kuldmünt. Sääraseid 20-dollarise nimiväärtusega münte vermiti kokku 445 000. Ometi ei jõudnud ükski neist ametlikult ringlusesse.

Harva esinevaid münte, mis võiksid kandideerida maailma haruldaseima kuldmündi tiitlile, on mõistagi mitu. Sääraste nimekirjade eesotsas troonib aga peamiselt 1933. aastast pärit Ameerika Ühendriikide topeltkotkas, mida ihaldab iga numismaatik, kuid mis jääb igaveseks kättesaamatuks.

1930. aastate alguses seisis USA silmitsi sajandi suurima majanduskriisi ehk suure depressiooniga. Toonane president Franklin D. Roosevelt uskus, et majandust aitab stabiliseerida kullastandardist loobumine. Just kullastandard oli USAs taganud pikka aega hinnastabiilsuse.

Roosevelti korraldusega keelati kulla omamine, mis tähendas, et kõik pidid oma kulla riigile loovutama. Reaalsuses tehti seda aga vähe ning laialdast konfiskeerimist ei rakendatud. Samal ajal oli Philadelphia vermikojas äsja valminud ligi pool miljonit säravat 20-dollarise nimiväärtusega kuldmünti, mille ühel küljel kujutati Vana-Rooma jumalannat Libertast, teisel küljel USA sümboliks kujunenud kotkast.

Mündi teine külg kujutab lendavat kotkast, päikesekiired tema tiibadele säramas.
Mündi teine külg kujutab lendavat kotkast, päikesekiired tema tiibadele säramas. Foto: US Mint

Roosevelt käskis kõik ringluses olevad kuldmündid üles sulatada – saadud kulda sooviti kasutada majanduse elavdamiseks. Ka uhiuued topeltkotkad ei olnud mingi erand: üles tuli sulatada kõik peale kahe mündi. Salapärasel kombel pääses sulatusahjust siiski rohkem münte – teadaolevalt ligi 20 tükki.

Numismaatikud peavad omavahel jagama vaid ühte münti

Osa kaduma läinud müntidest leidis lõpuks tee kollektsionääride kogudesse. Mõned mündid jõudsid USA salateenistuse kaudu tagasi valitsuse kätte. Teadaolevalt jäi lõpuks alles kokku 13 münti.

Kaks on välja pandud USA riiklikus numismaatilises kollektsioonis, kümme tagastatud münti on hoiul väärismetallide hoidlas Fort Knoxis ning üks müüdi 2002. aastal erakogujale Stuart Weitzmanile, mille eest tuli tal välja käia 7,59 miljonit dollarit.

2021. aastal müüdi see münt edasi anonüümsele ostjale, aga selleks ajaks oli hind tõusnud juba 18,9 miljoni dollarini. See on teadaolevalt kõige haruldasem ja oma kaalu kohta ka kõige hinnalisem münt.

Numismaatikud aga topeltkotkast oma kollektsioonis tõenäoliselt kunagi ei näe, isegi kui neil oleks selle soetamiseks piisavalt raha. Kuna münti avalikult ringlusesse ei lastud, siis on 1933. aasta topeltkotka omamine ebaseaduslik – kõik eksemplarid peale ühe (mille omanik on anonüümne) kuuluvad USA valitsusele.

Kulda investeerimine on täna lihtsam kui kunagi varem! Tutvu meie investeerimistoodete valikuga SIIN!

Copy
Tagasi üles