Liit: massiivne rahatrükk ja miinuses euribor lükkas kinnisvaraturule sisse liiga suure hoo (1)

BNS
Copy
Kinnisvaraarendus
Kinnisvaraarendus Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu korraldatud sentimendiuuring näitab, et kinnisvaraettevõtjad on jätkuvalt ettevaatlikud. Liidu juhatuse liikme Tõnu Toomparki sõnul on ootused turu edasiste arengute osas aastatagusest pisut positiivsemad, kuid siiski oodatakse tagasiminekut nii tehingute arvus kui hindades.

«Aasta tagasi novembris oli energiakriis oma tipphetkel ja teadmatust oli palju. See muutis kinnisvaraettevõtjad pessimistlikuks ja üsna valdav oli ootus, et nii tehingute arv kui hinnad liiguvad miinuse poole. Tänavuseks novembriks on teadmatus vähenenud, kuid ainult mõnevõrra. Ettevõtjate ootus on jätkuvalt kinnisvaratehingute ja hindade vähenemise suunas, kuid enam mitte nii üksmeelselt, kui eelmisel aastal,» analüüsis Toompark uuringu tulemusi.

Kinnisvaraettevõtjate ootused on negatiivsed nii äripindade kui elamispindade osas, samuti nii kinnisvara ostumüügi- kui üüritehingute osas. «2020. aasta massiivne rahatrükk ja miinuses euribor lükkas kinnisvaraturule sisse liiga suure hoo, mis kestis kuni 2022. aasta alguseni. Kinnisvaraturu mõningane jahtumine ja muutunud intressimäärade keskkonnaga kohanemine on enam kui ootuspärane,» möönis Toompark.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles