Pensioni rohefondide sära on tuhmunud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
LHV fondijuht Joel Kukemelk usub, et rohepööre ei jää moekarjeks ja rohelistes pensionifondides hakkab raha kasvama.
LHV fondijuht Joel Kukemelk usub, et rohepööre ei jää moekarjeks ja rohelistes pensionifondides hakkab raha kasvama. Foto: Erakogu

LHV aktiivselt juhitavad pensionifondid Roheline ja Roheline Pluss on pärast särtsakat starti viimasel ajal indeksifondidele alla jäänud.

Aastal 2020 sügavas koroonakriisis investeerimist alustanud LHV pensionifond Roheline tegi hea stardi, esimese aasta tootlus oli enam kui sada protsenti. Tabati ära üleilmne roheinvesteeringute populaarsuse kasv. Sestpeale pole aga enam nii reipalt läinud.

Võiks suisa öelda, et viimasel ajal on LHV rohelistes fondides raha põlenud. Võib vaielda, kas aasta on olnud investeerimiseks hea või mitte. Pensionikeskus näitab, et aastase tootluse arvestuses on kõik kolmanda samba fondid rohelised ehk raha juurde teeninud. On ainult üks punane ehk negatiivse tootlusega fond – LHV Roheline Pluss.

Peaaegu sama võib öelda ka teise samba fondide kohta, kus küll lisaks LHV Rohelisele fondile on punases ka Tuleva maailma võlakirjade fond ning Swed­banki pensionifondil aastail 2000–2009 sündinutele polegi nii pikka tegevusajalugu.

​LHV aktiivselt juhitavate roheliste fondide ja indeksifondide tootluse vahe on väga suur. Teises sambas on LHV pensionifondi Roheline tootlus LHV kodulehe andmetel aasta algusest –14,22 protsenti ja LHV pensionifondi Indeks tootlus +8,45 protsenti ehk kahe fondi tootluse vahe on 22,67 protsenti. Kolmandas sambas on LHV fondi Roheline Pluss tootlus –15,49 protsenti ja LHV fondi Indeks Pluss tootlus +8,6 protsenti ehk tootluse vahe 24,09 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles