Swedbank põhjendab, miks mehed teenivad naistest rohkem (1)

PM Majandus
Copy
Sularaha. Pilt on illustratiivne.
Sularaha. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Statistikaameti andmetel teenivad mehed keskmiselt 300 eurot kuus rohkem kui naised. See tuleneb nii meeste suuremast töötundide arvust kui ka kõrgemast palgast ühe töötunni kohta, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Palgalõhe eelmisel aastal kasvas

Oktoobris 2022 maksti naistele ühes töötunnis keskmiselt 18 protsenti vähem kui meestele. Meeste ja naiste palkade erinevus suurenes eelmisel aastal ligi kolme protsendipunkti võrra. Palgalõhe kasvas oluliselt teeninduses. Selle põhjuseks võivad olla Ukraina põgenikud, kes keelebarjääri tõttu töötavad sageli madala palgaga kohtadel. Arenguseire keskuse andmetel ulatus sõjapõgenike keskmine netotöötasu 2022. aasta lõpus vaid 400 euroni kuus.

Sel aastal peaks palgalõhe taas vähenema, kuna 2023. aastal on oluliselt tõusnud palgad hariduses (esimesel poolaastal +19 protsenti aastatagusega võrreldes), kultuuriasutustes (+18 protsenti), majutuses (+16 protsenti) ja tervishoius (+11 protsenti), kus töötab palju naisi. Ka miinimumpalga kiire tõus vähendab palgalõhet.

Palgalõhel on palju põhjuseid

Mehed töötavad suurema tõenäosusega juhtivatel või tehnoloogiaga seotud ametitel, kus keskmine palk on kõrgem. Naised töötavad sagedamini teeninduses, kus palgad on keskmisest väiksemad. Palgalõhe on kõige suurem palgaskaala ülemises otsas.

Eestis on palgalõhe Euroopa suurim. Palgalõhe on sageli suur nendes Euroopa riikides, kus on kõrge naiste tööhõive – lisaks Eestile ka näiteks Šveitsis, Saksamaal ja Soomes.

Soolise palgaerinevuse üks põhjus on Eesti pikk ja soodne vanemapuhkus, mida kasutavad valdavalt naised. Vanusegruppidest on palgalõhe suurim vanusevahemikus 35–44, mil naised naasevad pärast lapsehoolduspuhkust taas tööturule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles