Elering plaanib kuni 400-megavatist sagedusreservide hanget (2)

PM Majandus
Copy
Elektriliin. Pilt on illustratiivne.
Elektriliin. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Elering plaanib 2025. aastal kuulutada välja hanke 250 kuni 400 MW sageduse juhtimise reservide hankimiseks, et kümnendi lõpuks katta Venemaa elektrisüsteemist lahkumise ja taastuvenergia kasvuga tekkiv reservide puudujääk. Sagedusreservi kulu maksab kinni tarbija ja see ulatub kümnetesse miljonitesse aastas, kuid selle täpne suurus pole veel teada, kirjutab ERR.

Reserve on tarvis elektri tarbimise ja tootmise tasakaalu ehk stabiilse sageduse hoidmiseks ja need peavad olema igal hetkel kasutatavad, seejuures suutma reageerida sekundite jooksul näiteks mõne elektrijaama ootamatule seiskumisele. Reservide vajadus kasvab ühelt poolt Venemaa sagedusalast lahkudes, teisalt ka taastuvenergia osakaalu kasvuga.

«Senikaua, kui me oleme olnud Venemaa süsteemis, on seda pakkunud meile Vene süsteem. Alates sünkroniseerimisest peab Baltikum hakkama endale ise endale sagedusreserve hankima ehk elektrijaamasid või salvesteid, mis suudavad igal minutil aidata bilanssi tasakaalus hoida,» ütles Eleringi juht Kalle Kilk ERR-ile.

Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles