SEB: hinnatõus on muutnud Eesti elu ebaõiglaselt kalliks (7)

PM Majandus
Copy
Mihkel Nestor.
Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman/Postimees

Kuigi Eesti inflatsioon on raugenud, peame toime tulema väga kõrgete hindadega. Ees ootav käibemaksutõus seda olukorda ei paranda. SEB panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul elu Eestis muutunud liiga kalliks.

Lõppeval nädalal ilmunud värske inflatsioonistatistika näitab Nestori sõnul, et Eesti senine kiire hinnatõus on raugenud, ent võrreldes 2022. aastaga püsib hinnatase siiski oluliselt kallim. «Värsketel andmetel oli tarbijahinnaindeks oktoobris aastatagusest tasemest ligi 5 protsenti kõrgem. Vastupidiselt paljudele teistele riikidele oli oktoobri inflatsiooninäit seega suuremgi kui septembris, kui tarbijahinnad kasvasid aastaga 4 protsenti,» märkis Nestor.

Ta lisas, et kui võrrelda oktoobri hinnataset aga septembrikuuga, siis oli trend tarbija jaoks siiski positiivne. Paljud hinnad eelmise kuuga kõrvutades kahanesid, mis andis tarbijahinnaindeksi keskmiseks muutuseks -0,4 protsenti. «Suures plaanis võib praegu öelda, et Eesti on jõudnud hinnaplatoole: umbes praegusel tasemel on tarbijahinnaindeks püsinud alates selle aasta aprillikuust saadik. Samas peab tõdema, et see platoo on väga kõrgel.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles