Kas krüpto võib segastel aegadel pakkuda kullaga võrreldavat varjupaika?

Copy
Kuld on turvavara
Kuld on turvavara Foto: AFP/SCANPIX

Kui majandust räsivad rasked olud, otsitakse investeeringuid, millelt võiks eeldada kindlamat väärtuse säilimist kui aktsiatelt. Kas selleks sobivad ka seni veel lapsekingades digitaalvarad, arutleb Polina Brottier, Binance’i esindaja Eestis.

Viimasel ajal kostub üha sagedamini, et krüptovaluutad – näiteks Bitcoin – võiks olla uus ja varaklass, mis tasakaalustaks majanduslikku ebakindlust ja aitaks investoritel ebasoodsate turuoludega toime tulla. Inglise keeles on vastav termin safe-haven-asset, eesti vaste võiks olla «varjupaik-vara» või «turvavara». Varjupaik-varad on seega finantsinstrumendid, mis säilitavad (või isegi kasvatavad) väärtust turu ebakindlatel aegadel. Klassikaliselt on sellisteks varadeks näiteks kuld ja valitsuste võlakirjad.

Eesti inimesed on teatavasti kinnisvara-usku. Kinnisvaragi võib, näiteks võrreldes aktsiatega, pakkuda majanduslanguse ajal kindlamat väärtuse säilimist. Kuld on kahtlemata end tõestanud väärtuse hoidjana, pakub sageli head tootlust just ebakindlatel aegadel. Samuti peetakse sellisel puhul turvaliseks investeeringuks valitsuste võlakirju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles