Ekspordi kiirenev langus kasvatab muret majanduse saatuse pärast (5)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Elektriseadmeid eksporditi statistikaameti andmetel septembris 188 miljoni euro eest. Seda on 31 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal. 
Elektriseadmeid eksporditi statistikaameti andmetel septembris 188 miljoni euro eest. Seda on 31 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti eksport vähenes septembris ja kolmandas kvartalis tervikuna aastatagusega võrreldes pea veerandi võrra ja paranemist ei ole niipea oodata.

Eesti jaoks nii oluline väliskaubandus on allakäigutrepil, mille lõppu veel ei paista, tõdes Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. Praeguste trendide jätkudes on Eesti kaupade ekspordil, mis on mänginud olulist rolli Eesti majanduskasvus 30 aasta jooksul, Uusküla sõnul järjest marginaliseeruv roll. «Samas töötab selles valdkonnas väga suur osa Eesti elanikest ja nende tulevik on seetõttu muutunud palju haavatavamaks,» lausus ta.

Septembris eksporditi kaupu ligi 1,5 miljardi euro eest. Statistikaameti väliskaubanduse tiimijuht Evelin Puura märkis, et eksport vähenes märgatavalt peaaegu kõigis kaubagruppides ja samasugune vähenemine on valitsenud kogu kolmanda kvartali jooksul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles