Analüüs USA toodangumahu kasv nullib OPEC+ kärpe mõjusid (1)

BNS
Copy
Naftapump USAs.
Naftapump USAs. Foto: Angus Mordant

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on viimase nädala jooksul suurimateks nafta hinna mõjutajateks nõrgad majandusnäitajad ning Lähis-Ida konflikt, OPEC+-i pingutusi kärbetega nafta hinda kõrgel tasemel hoida nullib aga USA kõrge nafta toodangumaht, mis on lähedal rekordtasemele.

Nädala jooksul on Brent toornafta hind liikunud vahemikus 85–91 USA dollarit barreli kohta. Maailmaturu toornafta hinda alandavad erinevate riikide nõrgad majandusnäitajad. «Nii Hiina, Suurbritannia kui ka Euroopa tööstusaktiivsuse näitaja PMI on olnud languses. Analüütikud ootasid Hiinas küll pigem näitaja kasvu, ent vastupidiselt ootusele näitaja hoopis langes tasemele 49,5. Näitajat alla 50 punkti loetakse majandusaktiivsuse languseks,» tõi Sassi pressiteates välja.

Samamoodi on languses USA tööstusaktiivsuse näitaja, jäädes oktoobris prognoositust nõrgemale, 46,7 punkti tasemele. Ka Suurbritannia tööstusaktiivsuse näitaja langes oodatud 45,2 taseme asemel hoopis 44,8 punktile. Euroopa PMI on Sassi sõnul alla 50 juba eelmise aasta augustist alates.

Ta tõdes, et murettekitavad märgid on kasvatanud analüütikute hoiatusi, et ka USA majandus võib oodatud pehme maandumise asemel hoopis langusesse sattuda. 1. novembril, otsustas Föderaalreserv küll oodatult intressimäärasid mitte tõsta, jättes need 5,5 protsendi tasemele. «Kuid oluline on välja tuua, et see on viimase 22 aasta kõrgeim tase. Kõrged intressimäärad jahutavad majandust ja seega väheneb potentsiaalselt ka nõudlus nafta toodete järele,» nentis hinnstamisjuht.

Sassi lisas, et Eurostati esialgsetel andmetel oli eurotsooni inflatsioon oktoobris 2,9 protsenti, mis on viimase kahe aasta madalaim näitaja ning seetõttu eeldatakse, et lähiajal pole ka Euroopa Keskpanga poolt intressimäärade kasvu oodata.

Lisaks majanduse kesistele näitajatele hoiab nafta hinda maailmaturul madalamal tasemel toornafta toodangumahu kasv. USA toornafta toodangumaht kasvas oktoobris 13,05 miljoni barrelini päevas, mis on lähedal senisele 2020. aasta veebruari rekordtasemele. «USA kõrgem naftatoodang vähendab OPEC+ kärpe mõjusid ning kui maailma majanduse languse prognoos peab paika, siis võib pakkumine juba lähikuudel ületada nõudlust,» nentis Sassi. Kasvus on ka OPEC toodangumaht, mis kasvas Nigeeria, Angoola, Iraani ja Iraagi vedamisel tasemele 27.9 miljonit barrelit päevas.

Maailmaturu nafta hinnale avaldab jätkuvalt mõju ka Lähis Ida konflikt. Sassi tõi välja, et kui mure majanduse pärast ja USA nafta toodangumahu kasv hoiavad nafta hinna taset madalamal tasemel, siis Iisraeli ja Hamasi vahelise sõja võimalikud arengud hoiavad hinda kõrgemal tasemel ning konflikti eskalatsioon mõjutaks hindasid tugevalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles