Kas kapo tegi Pruunsilla juhtumis vea? Prokurör ja advokaat jäävad eriarvamusele (2)

PM Majandus
Copy
Parvel Pruunsild.
Parvel Pruunsild. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Kaitsepolitsei sai oktoobris Bigbankis korraldatud läbiotsimisel kätte Parvel Pruunsilla sülearvutis krüpteeritud andmetele ligipääsu võimaldava taastevõtme, kuid Tartu maakohutus tuvastas, et selle käigus rikuti seadust, ütles Pruunsilda esindav vandeadvokaat Paul Keres. Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Gerd Raudsepa sõnul on kaitsja järeldused ekslikud, kirjutab ERR.

Tänavu mai lõpus otsisid kaitsepolitseinikud läbi Bigbanki ühe omaniku Parvel Pruunsilla kodu ning talle esitati kahtlustus toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises ning toona võeti ettevõtjalt ära tema sülearvuti.

«Tartu maakohus tunnistas taastevõtme saamise õigusvastaseks ja sellega koos läheb koos pesuveega välja kogu see materjal, mida nad Parvel Pruunsilla arvutist on leida soovinud,» ütles advokaat Paul Keres.

«Kaitsepolitseiamet sai krüptovõtme kohtu loal tehtud läbiotsimise käigus, mistõttu on krüptovõti saadud seaduslikult,» lausus prokurör Gerd Raudsep.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Prokuratuuri avalike suhete nõunik Kauri Sinkevicius selgitas Postimehele, et Kohus avaldas üleeile kohtumääruse, milles selgitas, et pank ei oleks kohtu hinnangul pidanud Kaitsepolitseiameti päringule vastama. Kohus aga ei võtnud üleeilse määrusega seisukohta läbiotsimise kohta, sest selleks andis kohus loa teise määrusega.

Paul Keres ütles oktoobris Postimehele, et kapo tahtis läbiotsimisel seadusevastaselt kalastada. «Esiteks, kuigi üritatakse jätta muljet, nagu oleks Bigbank püüdnud uurimist takistada, siis tegelikkuses Bigbank keeldus Bitlockeri taastevõtme üleandmisest kapole vaid põhjusel, et selle alusel oli võimalik juurde pääseda kolmandate isikute pangasaladusele, mis ei saa isegi teoreetiliselt seonduda Parvel Pruunsillale esitatud kahtlustusega,» kommenteeris Keres.

Pruunsild ise on süüd eitanud ja ütleb, et teda üritatakse süüdlaseks tembeldada. «Olles hoolikas lehelugeja, pidi see ju ometi olema mulle selge, et on ainult aja küsimus, kui ka minu riidenagisse üritatakse mingi kasukas riputada,» kirjutas Pruunsild mais meediale saadetud teates.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles