Eesti kinnisvarafirmad on ostjate meelitamiseks uue nipi välja mõelnud (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kui kortereid ja maju vähem ostetakse, siis neid ka vähem ehitatakse, see aga kergitab hindu veelgi.
Kui kortereid ja maju vähem ostetakse, siis neid ka vähem ehitatakse, see aga kergitab hindu veelgi. Foto: Marko Saarm

Viimastel aastatel kodulaenu võtnud tunnevad praegu valusalt kogu euribori jõudu. Kuid kinnisvarafirmad lohutavad: pikalt see valu kesta ei saa.

Paljude ekspertide arvates on eluasemelaenude nurgakivi ehk kuue kuu euribor kas juba tipus või sellele väga lähedal, veidi üle nelja protsendi. «Majanduse loogika ütleb, et sinna ta pikalt püsima ei jää ning võib prognoosida, et mõne aasta möödudes jääb kahe protsendi kanti pikemalt pidama,» ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juht Tõnis Rüütel.

Merko Ehitus Eesti kinnisvaraarenduse valdkonna juht Jaan Mäe ütles, et uusarendusi ehitatakse praegu edasi, kuigi ostutempo on raugenud. Samas alustatakse uusarendusi vähem. Hinnalangust Mäe ei luba – põhjuseks samuti euribor. «Lisaks kodulaenudele on muutunud kallimaks ka arenduslaenude teenindamine, samuti ei ole langenud ehitushinnad. See tähendab, et arendajate jaoks äriplaani kulud pigem tõusevad kui langevad,» rääkis Mäe.

Kuna ostjad on ettevaatlikumad, on arendajad sunnitud uusi lahendusi välja mõtlema. Mäe ütles, et turul on juba võimalusi, mida varem üldse ei pakutud. Näiteks võib klient uusarenduses kõigepealt korteri üürida ja kui ta otsustab selle välja osta, arvutatakse tasutud üürisumma ostuhinnast maha. Tänavu on ostjatel Mäe sõnul veel üks argument: nimelt tõuseb uuest aastast käibemaksumäär 22 protsendi peale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles