Autoliit: valitsus on maha saanud põhiseadusevastase teoga (4)

BNS
Copy
Autod kaubanduskeskuse parklas.
Autod kaubanduskeskuse parklas. Foto: Madis Veltman

Autode Müügi ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) ei poolda mootorsõidukimaksu kehtestamist praeguses eelnõus esitatud viisil ning leiab, et selles sõnastuses rikub eelnõu põhiseaduses sätestatud omandi põhiõigust ja proportsionaalsuse põhimõtet.

AMTELi tegevjuht Meelis Telliskivi selgitab rahandusministeeriumile saadetud kirjas, et eraisikute omandile kehtestatav keskkonnamaks ei ole kehtestatud riigi enese sedastatud peamisel eesmärgil – keskkonnakaitse – ning ei ole seetõttu sobiv, vajalik ja mõõdukas ka proportsionaalsuse testi kontekstis.

Telliskivi sõnul on eelnõus registreerimistasu ja aastamaksu osakaal ebaratsionaalselt ja eesmärgipäratult registreerimistasu poole kaldu. «Mootorsõidukimaksu kehtestamisel peaks proportsionaalne osakaal olema pigem aastamaksu suuremale osakaalule suunatud, sest see on kooskõlas eelnõu välja öeldud eesmärkidega, sealhulgas keskkonnakaitseliste eesmärkidega,» märkis ta, lisades, et AMTEL teeb ettepaneku aastamaksu ja registreerimistasu osakaale muuta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles