Euroala inflatsioon langes tublisti, Eestis aga hoopistükkis kasvas (9)

Erkki Erilaid
Copy
Üldisest hinnatõusust jäävad peaaegu puutumata poekettide omatooted, sest neid hangitakse pikaajaliste lepingutega ja suurtes kogustes.
Üldisest hinnatõusust jäävad peaaegu puutumata poekettide omatooted, sest neid hangitakse pikaajaliste lepingutega ja suurtes kogustes. Foto: Marko Saarm/Sakala

Euroala inflatsioon langes oktoobris 2,9 protsendini, mis on väikseim tarbijahindade kasv alates 2021. aasta juulist. Eestis kiirenes hinnatõus samas septembri 3,9 protsendilt viiele protsendile oktoobris.

Eurostati andmetel oli inflatsiooni järsk langus septembri 4,3 protsendilt tingitud peamiselt energia ja toidu odavnemisest. Reutersi küsitletud majandusteadlased ootasid euroala hinnatõusuks oktoobris 3,1 protsenti.

Hinnatõusu aeglustumine peegeldab aga euroala majanduse nõrkust. Eurostati andmetel kahanes euroala majandus septembrile eelnenud kolme kuuga 0,1 protsenti. See näitaja annab tunnistust majanduse stagnatsioonist: majandus on viimase aasta jooksul vaevu kasvanud, kuna tarbijad ja ettevõtted on seisnud silmitsi kasvavate laenukulude, nõrgenenud ülemaailmse nõudluse ja elukalliduse suurima hüppega terve põlvkonna jooksul. Eestis oli majanduslangus koguni 2,5 protsenti, Leedus oli näitaja null ning Lätis kasvas majandus 0,6 protsenti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles