Tööandjad: automaksu asemel tuleb kulude kasvu pidurdada

BNS
Copy
tööandjate keskliidu juht Arto Aas
tööandjate keskliidu juht Arto Aas Foto: Konstantin Sednev

Eesti Tööandjate Keskliit ei toeta kavandatava mootorsõidukimaksu kehtestamist, sest pole veendunud, et riik on pingutanud piisavalt riigieelarve kulude kiire kasvu pidurdamisel.

Samuti ei pea liit heaks tavaks, et eelnõus on maksukoormust võrreldes varasema versiooniga hüppeliselt tõstetud, nii et maksulaekumise hinnang või ootus on pea kahekordistunud, 230 miljoni euroni esimesel maksu kehtimise täisaastal. «Nii kõrgete määradega uue maksu kehtestamine võib kaasa tuua soovimatuid tagajärgi või turumoonutusi,» toonitas liidu tegevjuht Arto Aas kirjas rahandusministeeriumile.

Üllatav on liidu vaates ka eelnõus välja toodud hinnang maksu- ja tolliameti ning transpordiameti infosüsteemide arenduskuludele, milleks esimesel aastal on 2 miljonit eurot ja halduskulud edaspidi alates 600 000 eurost. «Nagu ka oma varasemas tagasisides väljatöötamiskavatsusele oleme täheldanud, võib maksu tasumise järelevalve samuti osutuda keeruliseks ja kulukaks, mis tekitab küsimuse, kas see on kõige kuluefektiivsem maksumeede,» märkis Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles