Euroala majanduse sant seis: äritegevus väheneb ja töökohad kaovad (3)

Erkki Erilaid
Copy
Euroopa Keskpank otsustas sel nädalal laenuintresse mitte tõsta. Pildil Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis. FOTO: Hannah Maher/Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank otsustas sel nädalal laenuintresse mitte tõsta. Pildil Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis. FOTO: Hannah Maher/Euroopa Keskpank Foto: Hannah Maher/Euroopa Keskpank

S&P Globali igakuine küsitlus näitas, et euroala ettevõtete aktiivsus langes viimase 35 kuu madalaimale tasemele. Kalli laenuraha tõttu investeeritakse vähem, tarbimise kukkumine võtab inimestelt töö. Inflatsioon võib samas ootamatult kiiresti aeglustuda.

Oktoobris küsitletud euroala ettevõtete ostujuhtide väitel hirm euroala majanduslanguse ees süveneb ja seda nii teenindus- kui tootmissektoris. Samuti annab juba pikemalt järele hinnasurve ja oleks seda ilmselt teinud ka ilma Euroopa Keskpanga (EKP) viimaste intresside tõstmiseta.

S&P Global teatas, et euroala äritegevuse viis kuud kestnud langus on kõige järsem alates 2020. aasta novembrist. Kui koroonapandeemia algus välja jätta, oli see viimase kümnendi suurim langus. Uute tellimuste arv kahanes kiireimas tempos alates 2020. aasta juunist ja ettevõtete müügihindade tõus oli madalaim alates 2021. aasta veebruarist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles