Bernanke: USA töötuse langus ajutine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Bernanke.
Ben Bernanke. Foto: SCANPIX

USA keskpanga Föderaalreservi juht Ben Bernanke hoiatas eile, et kui majanduskasv ei kiirene, võib töötuse tempokas vähenemine osutuda ajutiseks nähtuseks.

See oli esimene kord, kui Bernanke kommenteeris töötuse kiiret kahanemist – 9,1 protsendi juurest 8,3 protsendi peale viimase kuue kuuga.

Ta ütles, et tegemist võib olla lihtsalt «tagasipõrkega» pärast 2008-2009 aastate suuri koondamisi.

Eeldades, et inimesed ei ole tööturult alatiseks lahkunud ning töötusmäära langus on ühekordne sündmus, on Föderaalresevil küllaga õigustusi jätkata lõtva rahapoliitikat.

Föderaalresev ei ole siiani osanud põhjendada kahte lahknevat nähtust: ühelt poolt tööturu tugevnemist, teiselt poolt nõudluse ja tootmise langust.

Oma selgitavas sõnavõtus andis Bernanke mõista, et mõlemad nähtused on reaalsed, kuid tööturu tugevus võib olla mööduv.

Bernanke mainis veel kahte võimalust, miks töötus nii kiiresti võis langeda. Esimene oleks, et sisemajanduse kogutoodangu numbrid on valed ning majandus kasvab palju kiiremini, kui tundub. Kuid ta ütles, et sellist eeldust ei toeta mitte ükski teine mõõdik nagu näiteks sisemajanduse kogutulu.

Teine võimalus oleks, et väga paljud inimesed on tööotsingud igaveseks lõpetanud. Kuid Bernanke ütles, et langenud on ka teised vaeghõive ja osalise töötuse näitajad, näiteks inimeste arv, kes on tööjõuga «vaevu seotud».

Bernanke ütles, et valdavalt on töötuses süüdi nõudluse puudumine, mitte tööturu struktuursed probleemid nagu oskuste puudumine või võimetus kolida ära valest piirkonnast/osariigist. Ta rõhutas, et õige rahapoliitikaga peaks olema võimalik tagada, et nõudluse puudumisest tulenev töötus ei muutuks permanentseks struktuurseks probleemiks.

«Isegi kui pikaajalise töötuse esmane põhjus on nõudluse puudumine, võib töötusmäära liiga aeglane langus tekitada olukorra, kus pikaajaliste töötute oskused ja seotus tööjõuga atrofeeruvad veelgi, mistõttu tsüklilisest probleemist areneb struktuurne probleem,» ütles Bernanke.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles