Analüüs Nafta hinda tõstab eskalatsiooniriskide kasvamine Lähis-Idas

BNS
Copy
Nafta puurtorn Bahreinis.
Nafta puurtorn Bahreinis. Foto: Hasan Jamali

Nädala jooksul on Brent toornafta hind liikunud vahemikus 88– 93 dollarit barreli kohta, sealjuures suurimateks nafta hinna mõjutajateks olid Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul eskalatsiooniriskide kasvamine Lähis-Idas ning mure majanduse käekäigu pärast.

«Viimastel päevadel on riskid pisut taandunud ning see on toonud nafta hinda nädala tipust veidi allapoole,» täpsustas Sassi pressiteates.

Ta lisas, et lähtuvalt viimastest Euroopa majandusnäitajatest on taas üles kerkinud mure majanduse käekäigu pärast. «IMF-i juht Kristalina Georgieva hoiatas, et sõda Hamasi ja Iisraeli vahel on üks paljudest lisandunud teguritest, mis maailmamajanduse väljavaateid halvendab,» nentis Sassi.

Nafta hinda maailmaturul mõjutab ka naftavarude langus USA-s ja Euroopas. «Nafta varud langesid septembris nii Euroopas kui ka USA-s jäädes mõlemas alla viimase viie aasta keskmisele tasemele,» tõi Sassi välja.

Maailmaturu hinnale avaldab mõju ka maailma suurima nafta importija Hiina parlamendi otsus anda luba 1 triljoni jüaani ehk ligi 137 miljardi dollari ulatuses rahvusvaheliste võlakirjade emiteerimiseks. «Võlakirjade emiteerimisega soovitakse investoreid aktiveerides majandust elavndada,» selgitas Sassi.

Nafta hinda hoiavad Sassi sõnul tagasi aga hoiatavad märgid maailma majanduses. «Euroopa tööstustoodangu tootmismahud on viimased 16 kuud olnud languses ning septembri PMI ehk ostujuhtide indeks oli prognoosidest madalam. Kasvamas on ka hoiatused, et USA majandus võib oodatud pehme maandumise asemel hoopis langusesse sattuda,» kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles