LAENUVÕTJAD RÕÕMUSTAVAD Euroopa Keskpank tõmbas intressitõusu rallile pidurit (2)

Copy
Euroopa Keskpanga nõukogu esimees Christine Lagarde 26. oktoobril  Ateenas pressikonverentsil.
Euroopa Keskpanga nõukogu esimees Christine Lagarde 26. oktoobril Ateenas pressikonverentsil. Foto: IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eurokinissi/ Scanpix

Pärast kümmet järjestikust intressitõstmist, otsustas Euroopa Keskpanga nõukogu tänasel, Frankfurdi asemel Ateenas toimunud kogunemisel jätta baasintressimäärad muutmata, mis tähendab, et pankadevaheline laenuintress euribor, millega on seotud ka enamik Eestis väljaantud laene ja liisinguid, enam ei tõuse.

Keskpanga nõukogu otsustas seega säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 4,50 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 4,75 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana 4,00 protsenti.

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas jätta keskse intressimäära 4 protsendi tasemele, vaatamata sellele, et Iisraeli- Hamasi sõda on nafta hinnatõusu võimalusega inflatsiooniriski suurendanud. Euroopa Keskpank kinnitas, et praegusel tasemel peaksid intressimäärad olema piisavad inflatsiooni eesmärgiks seatud tasemeni langetama, eeldusel et intressid püsivad sellel tasemel piisavalt pikka aega. Kui kaua on piisav, Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ei täpsustanud, märkides, et otsused langetatakse andmetele tuginedes. Küll aga kinnitas ta, et nõukogu intresside võimalikku langetamist ei arutanud. «Intresside langetamise arutamine oleks väga enneaegne. Praegu me oleme stabiilsed,» lausus ta CNBC-le.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles