Maksuamet koondab 120 inimest, kaotab regioonikeskused

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuameti peadirektor Marek Helm.
Maksuameti peadirektor Marek Helm. Foto: Toomas Huik

Värske maksukorralduse seaduse muutmise eelnõu kaotab maksuameti regioonikeskused, amet koondab 160 töökohta ja tõstab töötajate palku.

160 koondamisele minevast töökohast on seaduseelnõu seletuskirja järgi 40 täitmata. Seega töö kaotab selle aasta juuni lõpust 120 inimest. Maksuamet kulutab nende inimeste koondamis- ja puhkusehüvituseks ligi miljon eurot. Koondatud ametnike palgafond aastas on aga ligi 1,2 miljonit eurot. See kulub maksu- ja tolliameti töötajate palkade tõusuks.

Seaduseelnõu ütleb, et kuna kaovad maksuameti piirkondlikud üksused, siis edaspidi saab maksuotsustele kaebusi esitada erandlikult – kaebaja elu- või asukoha järgi. Kaebused maksuotsustele tuli siiani esitada maksuameti regioonikeskuse asukoha järgi.

Maksuamet jätab maakonnakeskustesse teeninduspunktid. Kaotab regioonikeskused, mis seni olid Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis. Ameti keskkontor jääb loomulikult Tallinna, kuid nimetatud maakonnalinnadesse jäävad kompetentsikeskused. Viimane tähendab mingi maksuameti valdkonna juhtimist vastavast linnast. Pärnu hakkab tegelema tuludeklaratsioonidega, Jõhvi teeninduse taseme kontrolliga ja Tartu aruandluse distsipliiniga.

Nelja piirkonnaga struktuur, kus üks keskus hõlmas mitut maakonda on ametis kasutusel 2006. aastast.

«Ühelegi peadirektorile ei anta rahakotti puuga selga. Tuleb teha organisatsioonis muudatusi ja raha kokku korjata seestpoolt, et maksta paremat palka võtmeisikuile, kelle õlul on suurem osa tulemustest. Hoida tuleb parimaid,» põhjendas maksuameti juht Marek Helm kaks nädalat tagasi Postimehele antud intervjuus struktuurireformi.

«95 protsenti maksuasjadest aetakse internetis, viie protsendi klientide kontaktide hoidmiseks on meil maakondlikud bürood. Eesti on niivõrd väike, et maakonnabüroode ülevalpidamiseks ei ole vaja nelja regioonikeskust oma juhtidega,» ütles Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles