FOTOD Unistad mõisast? Haara võimalusest: mõisakompleks Kalamaja korteri hinnaga

PM Majandus
Copy

Kose vallavalitsus pani oksjonikeskkonnas varakeskus.ee 159 000-eurose alghinnaga müüki Uue-Harmi mõisakompleksi, kus 90 aastat tegutses kool.

Mõisakoole ühendavast portaalist saab lugeda, et tänavu koolina uksed sulgenud Uue-Harmi mõisakompleksi mõisahoone on säilinud ümberehitatud kujul, kuid mõisa ajalugu on jälgitav 1646. aastast.

Mõisasüdame laiaulatuslikku väljaehitamist alustati 19. sajandi alguses, kui kerkis stiilne klassitsistlik mõisakompleks, mille peahoone tegid eriliseks fassaadinurkades seisvad matsakad kivist tornehitised. Sümmeetriliselt mõisamaja vastas paiknesid ait ja tall-tõllakuur, mis olid oma usteesiste portikustega võib-olla toretsevamadki kui mõisahoone ise.

Pärast mõisate võõrandamist hakkas härrastemajas tegutsema kool ning hoone ise ehitati 1932. aastal põhjalikult ümber. Kaheksatahulised tornid lammutati ja kõrge kelpkatus asendati viilkatusega, mille tulemusel sai klassitsistlikust mõisast traditsiooniline Eesti Põllutöökoja Ehitustalituses projekteeritud koolimaja.

Harmi mõis asub Kose alevikust 8 kilomeetri ja Tallinnast 45 kilomeetri kaugusel maalilises kohas – kinnistu piir lookleb mööda Kuivajõe jõge. 5,48 hektari suurusele kinnistule jäävad ka mõisapark ning spordiväljak.

Varakeskuses oksjonile pandud kinnistul on neli hoonet. 704,6 m² suuruse peahoone põhikorrusel asub mõisastiilis saal ja kuus klassiruumi, teisel korrusel aga kaheksa klassiruumi ja väiksem kabinet ning keldrikorrusel võlvlagedega ruumid.

Maja on pidevalt remonditud. Spordihallis suletud netopinnaga 758,5 m² paikneb võimla koos garderoobide, pesuruumide ja abiruumidega ning suur köök ja söögisaal. Hoones on veel mitmeid klassiruume ja panipaikasid. Lisaks on kinnistul abihoonetena kaks puukuuri.

Uue-Harmi mõisakompleksi alginnaks on Kose vald määranud 159 000 eurot. E-enampakkumine Varakeskuse müügikeskkonnas kestab 13. novembri kella 14ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles