Swedbank: sõja rahastamine paneb Venemaa majanduse kasvama

BNS
Copy
Swedbanki logo.
Swedbanki logo. Foto: Toomas Huik / Postimees

Swedbanki ökonomisti Marianna Rõbinskaja sõnul toetavad Venemaa majanduskasvu tugevalt sõjakulutused ning seejuures suurenevad riigi otsesed sõjalised kulutused 2024. aastal peaaegu 30 protsendini kõikidest kulutustest.

«Lääne sanktsioonid on keelanud eksportida Venemaale tehnoloogiat, et vältida selle kasutamist sõjalisel eesmärgil. Osa keelatud kaupadest on Venemaa suutnud asendada, osa aga suunata ümber kolmandate riikide kaudu, eelkõige sõjatööstuse jaoks olulised kiipe. Sellegipoolest annab komponentide puudus Venemaal kohati endiselt tunda ning tehnoloogiline areng on ka järgmise kolme aasta üks peamisi eelarve võtmeküsimusi,» kirjutas Rõbinskaja oma värskes analüüsis.

Lisaks valitsuse suurenenud kulutustele sõjatööstusele, toetab ökonomisti sõnul eratarbimist reaalpalkade kasv, tööjõupuudus ja laenukasv. «Investeeringuid on suurendanud nii valitsuse kulutused kui ka kohalike ettevõtete vajadus investeerida, et asendada Venemaalt lahkunud lääne ettevõtteid. Kõrged valitsemissektori kulutused tõstavad majandusaktiivsust ka järgmistel aastatel,» märkis ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles