Soome valitsus kavatseb legaliseerida alkoholi kojuveo

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Lahja alkoholi müük Soomes.
Lahja alkoholi müük Soomes. Foto: Lehtikuva / Scanpix

Praegu on Soomes keelatud poest ja restoranist alkoholi koju tellida, kuid valitsus kavatseb selle keelu tühistada, kirjutab Soome rahvusringhäälingu Yle uudisteportaal.

Peaminister Petteri Orpo valitsus soovib, et alkohoolseid jooke saaks tellida kõikidelt alkoholimüügi litsentsi omavatelt jaemüüjatelt, sealhulgas kauplustest, kioskitest ja restoranidest.

Õlle- ja karastusjookide tööstuse liit tegi valitsusele ettepaneku, et alkohoolsete jookide kojuvedu oleks lubatud kella 9 kuni 21ni.

Praegu on Soomes lubatud toidupoes müüa kuni 5,5-protsendise mahuprotsendiga alkoholi ning kangemaid jooke tohib müüa vaid riigifirma Alko spetsiaalsetes poodides. Kava kohaselt nihutakse toidupoes müüdavate jookide alkoholisisalduse piir kaheksa protsendini. Seega jääks veinide müük ja kojuvedu ka tulevikus Alko hallata.

Seadusemuudatuse ettepanekut menetleb sotsiaal- ja tervishoiuministeerium, kelle sõnul on kojuveo puhul kõige keerulisem tagada alkoholimüügi vanusepiirangu täitmine.

Eestis on alkoholi kojuvedu lubatud, kangeid jooke saab tellida nii pakiautomaati kui ka kulleriga koju. Pakiautomaati tellimisel tuvastatakse kliendi vanus ID-kaardi põhjal. Kauba kojuveol kontrollib kliendi vanust isikut tõendava dokumendi alusel kuller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles