Digikulla platvorm: kuld on raha, isegi kui seda maksevahendina ei kasutata (2)

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Kullakangid. Pilt on illustreeriv
Kullakangid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Hoolimata sellest, et kulda ei kasutata täna igas riigis seadusliku igapäevase maksevahendina, võimaldavad mitmed ettevõtted kasutada kulda igapäevase maksevahendina, teatas digikulla platvormi Auforti tegevjuht Bert-Ken Raudberg.

«Kuld on endiselt oluline osa paljude keskpankade reservidest ning keskpankade vahelised kullatehingud on seotud reservide ümberpaigutamisega. Lisaks kasutavad keskpangad kulda ka väärtuse säilitamiseks ja kaitseks inflatsiooni eest. Kullal on kindel maailmaturu hind/väärtus ning populaarsuse tõttu on see ka äärmiselt likviidne ehk lihtsasti fiat valuutasse (nt euro) igal hetkel vahetatav,» ütles Raudberg.

Kulda on ajalooliselt peetud heaks väärtuse säilitajaks mitmel põhjusel. «Esiteks on kuld olnud kasutusel valuutana ja väärtuse säilitajana tuhandeid aastaid. Teiseks on kuld piiratud ressurss, mis muudab selle väärtuslikuks ja võrdlemisi haruldaseks. Kolmandaks pakub kuld kaitset inflatsiooni vastu: kui paberraha väärtus langeb inflatsiooni tõttu, jääb kulla suhteline ostujõud stabiilseks või isegi suureneb,» sõnas Raudberg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles