Estonian Celli tehase juht sai omanikult armuaega aasta lõpuni (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Estonian Celli juhatuse liige Rain Pärn ütleb, et Skandinaavia ostjad hakkasid läinud sügisel Eesti puidu hinda üles ajama. Nende raske rahakotiga ei suutnud Eesti ostjad sammu pidada.
Estonian Celli juhatuse liige Rain Pärn ütleb, et Skandinaavia ostjad hakkasid läinud sügisel Eesti puidu hinda üles ajama. Nende raske rahakotiga ei suutnud Eesti ostjad sammu pidada. Foto: Ain Liiva

Haavapuitmassi valmis­tava Estonian Celli juhatuse liige Rain Pärn räägib, et tänavuse aasta üheksa kuuga jäi firma 13 miljoni euroga ärikahju­misse ning omanik andis aega aasta lõpuni, et nina vee peale saada. Kuid suurem probleem olevat Eesti üldine ärikeskkond ja konkurentsivõime.

Kui võtta lahti paberitootjatele toorainet valmistava Estonian Celli mulluse majandusaasta aruanne, siis tundub, et häda pole midagi: käive kasvas ja kuigi kasum kahanes, polnud langus üüratu. Tehase juht Rain Pärn ütleb aga, et läinud aasta arvud ei peegelda praegust olukorda.

«See pole mingi saladus, et oleme tänavu üheksa kuuga saanud 13 miljoni eurose ärikahjumi. Puhaskahjum on veelgi suurem. Jah, meil õnnestus eelmise aasta esimeses pooles sisendhindade tõus tootehinnale lisada, aga aasta teises pooles tuli see bumerangina meile tagasi – toote turuhinnad hakkasid langema, meile öeldi, et selliste hindadega me ei osta, ja isegi kui hinda langetasime, olime konkurentsis kaotanud kaks suurt klienti Skandinaaviast, kelle asendamisega tegeleme siiani.» Konkurentsis püsimiseks pidi ettevõte üle vaatama senise töökorralduse, millele järgnes ka koondamine. «Koondamisi me rohkem ei plaani. Et tehas 24/7 töös hoida, on inimesi vaja. Räägitakse, et automatiseerige: meil on kõik nii automatiseeritud, kui vähegi saab, aga inimesi on vaja masinate hooldamiseks ikka,» selgitas Pärn.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles