Analüüs Nafta hind liigub 100 dollari taseme poole (1)

BNS
Copy
Naftapump Texases.
Naftapump Texases. Foto: Ernest Scheyder

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul mõjutas nädala jooksul nafta hinda enim eskalatsiooniriskide kasvamine Lähis-Idas – üha enam tundub, et kiiret lahendust konfliktile näha ei ole, mistõttu liigub nafta hind järjekindlalt 100 dollarit barreli kohta taseme poole.

Toornafta hind liikus eeloleval nädalal vahemikus 85–93 dollarit barreli kohta, tõustes kolmapäeva lõunal viimase kahe nädala kõrgeimale tasemele. «Toornafta hinda mõjutas eskalatsiooniriskide kasvamine Lähis-Idas pärast ohvriterohket plahvatust Gaza haiglas, milles nii Gaza ametnikud kui ka Iisraeli kaitsejõud süüdistavad vastaspoolt,» selgitas Sassi pressiteates.

Maailmaturu nafta hinda mõjutab ka maailma majanduses toimuv. «Hiina kolmanda kvartali majanduskasv oli kiirem kui analüütikud ootasid, kuid Hiina kinnisvara sektoris toimuv ei ole siiski tuleviku vaates liialt julgustav,» tõi Sassi välja Hiina majanduse ebakindluse.

Ta lisas, et kuigi USA jaemüük kasvas septembris rohkem kui oodati, võis see olla tingitud intressimäärade tõusu ootusest aasta lõpus. «Intressi tõstmisega soovitakse aeglustada majanduskasvu ning see vähendab ka nõudlust naftatoodete järele, mis omakorda avaldab mõju ka nafta valmistoodete hinnale,» ütles Sassi. Nafta hinnale avaldab mõju ka USA toornafta laovarude seis, mis pärast eelmise nädala tõusu langesid nädala jooksul 4,5 miljonit barrelit.

Nafta hinnale negatiivset mõju pakkus tema sõnul aga Venemaa keskpanga kommentaar, et OPEC+ järgmisel kohtumisel arutatakse toodangumahu tõstmist 2024. aasta alguses kui nõudluse-pakkumise defitsiit kasvab.

«Samas aga märgiti kommentaaris ära ka võimalik naftatarnete vähenemine Venezuelast ja Iraanist, mis on mõlemad USA sanktsioonide all. Hoolimata sanktsioonidest on Iraani nafta tarned 2023. aasta vältel kasvanud, sest väidetavalt on USA sanktsioonidele läbi sõrmede vaadanud, et tagada globaalsele naftaturule lisamaht. Lisaks on USA Venezuelaga kehtestatud naftasanktsioonide leevendamise osas pidamas läbirääkimisi,» rääkis Sassi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles