Gaza haiglarünnakuga kaasnenud nafta hinna tõus jõuab peagi Eestisse (7)

Erkki Erilaid
Copy
Naftatanker Nimbus SPB tänavu juunis Peterburi reidil, taamal Venemaa riikliku energiafirma Gazprom pilvelõhkuja. 
Naftatanker Nimbus SPB tänavu juunis Peterburi reidil, taamal Venemaa riikliku energiafirma Gazprom pilvelõhkuja. Foto: Dmitri Lovetsky/AP Photo/Scanpix

Gaza sektoris aset leidnud ohvriterohke rünnak haiglale pani nafta hinna kiiresti tõusma, sest konflikti ägenemise oht on suur. Eestis võib autokütus kallineda umbes nädala jooksul.

Kui pärast Hamasi ​rünnakuid Iisraelile 7. oktoobril kerkis nafta hind küllaltki vähe, siis teisipäevane raketirünnak haiglale Gaza sektoris upitas nafta ja diislikütuse hinna kohe kolm protsenti kallimaks. Samamoodi kerkisid ka gaasifutuuride hinnad.

Kauplejad arvestasid hindadesse riskipreemiad sisse kohe, kui selgus, et haigla purustanud plahvatuses hukkus sadu palestiinlasi, milles Iisraeli ja Palestiina ametnikud hakkasid süüdistama teineteist. Jordaania tühistas seejärel tippkohtumise, kus pidid osalema nii USA president Joe Biden kui ka Egiptuse ja Palestiina liidrid ning millelt oodati pingete leevendamist.

Biden saabus kolmapäeval Iisraeli, lubades riiki toetada sõjas Hamasi vastu, ning väitis, et Gaza haigla plahvatust ei põhjustanud ilmselt ­Iisrael, vaid nende vastased, kuid jättis täpsustamata, kes need vastased siis on.

«Viimased sündmused ja diplomaatilised pöörded suurendavad hirmu konflikti leviku ees ja tõstavad seeläbi ka nafta hinda,» kommenteeris PVMi naftamaakler John Evans Reutersile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles