Eesti tahab koos Prantsusmaaga rohetehnoloogiaid arendada

BNS
Copy
Prantsusmaa väliskaubanduse minister Olivier Becht ning majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastamas koostöölepet.
Prantsusmaa väliskaubanduse minister Olivier Becht ning majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastamas koostöölepet. Foto: Jürgen Randma/Stenbocki Maja

Eesti ja Prantsusmaa ministrid sõlmisid kolmapäeval ühiste kavatsuste deklaratsiooni rohetehnoloogiate arendamiseks.

Dokument loob raamistiku kahe riigi turuosaliste ja investeeringute ühendamiseks ning avab ligipääsu turule ning rahastusele. Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo sõnul toetab sõlmitud kokkulepe Eesti ettevõtteid rahastuse ja investeeringute kaasamisel Prantsuse erainvestoritelt või riskikapitalistidelt.

«Eesti on ideaalne koht rohelise energiaga kaasaegsele tööstusele ning meil tehakse kõrgetasemelist teadus- ja arendustööd. Prantsusmaal on jällegi olemas tugevad tööstusettevõtted, kellel on kogemusi suuremahuliste tootmisvõimsuste loomisega. Lisaks on Prantsusmaa koduks sellistele olulistele tööstusharudele nagu terasetootmine, auto- ja keemiatööstus, mille süsinikuheidet soovitakse lähiaastatel vähendada ning selleks otsitakse partnereid. Nende kokku viimisel Eesti innovatiivsete lahendustega saavad kasu mõlemad pooled,» selgitas Riisalo.

Ministri sõnul on Eesti ambitsioon saada meie regiooni juhtivaks green- ja cleantech teadus- ja arendus- ning tootmiskeskuseks. «Rahvusvahelised partnerlussuhted, nagu ka täna Pariisis sõlmitud, näitavad meie usaldusväärsust ja lisavad meie eesmärkidele kasvupotentsiaali,» kinnitas ta.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on energiasõltumatus muutunud riikide jaoks julgeolekuküsimuseks ning selle tagamiseks tuleb kiirendada üleminekut taastuvenergiale. «Prantsusmaa on juba praegu üks rohelisema elektritootmise ja -tarbimisega riike Euroopas. Ka Eesti on selles suunas jõuliseid samme teinud ning see on selge sõnum, mis julgustab meie ettevõtjaid ja ka rahvusvahelisi investoreid tegema investeeringuid taastuvenergia tootmisesse ja rohetehnoloogiatesse laiemalt. Ootused rohetehnoloogiate, näiteks vesiniku osas on kõrged, kuna neil saab olema võtmeroll meie kliimaneutraalsuse eesmärkide saavutamisel,» rääkis peaminister.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo on kolmapäeval koos peaminister Kaja Kallase ja äridelegatsiooniga visiidil Pariisis, et edendada koostööd ja luua ärisuhteid keskkonnahoidlike rohetehnoloogiate vallas. Ministreid saatvasse Eesti äridelegatsiooni kuuluvad ettevõtted Elcogen, Fusebox, Skeleton Technologies, StarGate Hydrogen, Sunly ja UpCatalyst.

Ühiste kavatsuste deklaratsiooni rohetehnoloogiate ehk cleantech valdkonnas allkirjastasid kolmapäeval Pariisis majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo ning Prantsusmaa väliskaubanduse, atraktiivsuse ja prantslaste eest välismaal vastutav minister Olivier Becht.

Lisaks toimus kolmapäeval Eesti Pariisi saatkonnas ka äriseminar, mille fookuses oli energeetika ja rohetehnoloogiad ning suhete loomine Eesti ja Prantsusmaa ettevõtete vahel. Seminari korraldati koostöös Prantsuse ettevõtete katuseorganisatsiooniga MEDEF (Mouvement des Entreprises de France).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles