Ansip: eelarve kasvab aastas 12 protsenti, kuid valitsus ei leia raha suuremaks õpetajate palgatõusuks (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Postimees / Scanpix

Endine peaminister ja europarlamendi liige Andrus Ansip ütles Vikerraadios, et valitsus võiks praeguses olukorras leida rohkem raha õpetajate palgatõusuks. Lisaks ütles ta, et riigieelarves peaks otsima kärpekohti.

«Praegu me näeme, et eelarve maht kasvab 12 protsenti aastas ja kõige selle juures me ei suuda tõsta õpetajate palkasid rohkem kui ainult 25 miljonit eurot. Ehk siis kui eelarve maht on kasvanud kulude poolest juba 17,7 miljardini ja ka riigi laenukoormus on langenud 6,8 miljardini, räägitakse ikkagi mingitest näputäitest miljonitest, mis on puudu,» ütles Ansip.

Ansipi sõnul tuleks üle vaadata riigi kulud ning nende kärpimine on praegu hädavajalik. «Aeg-ajalt tasub ikkagi üle vaadata, kas see, mida valitsussektor teeb, on ikka kõige mõistlikum ja kas see kõik teenib ikka Eesti rahva huve,» lausus ta.

Ansipi hinnangul võiks praegune valitsus rohkem rahvale selgitada, mis juhtub, kui riigieelarve seisu ei parandata. Talle näib, et praegu selgitatakse rahvale midagi ainult siis, kui otsus on juba vastu võetud ning seegi selgitus ei tundu eriti efektiivne.

«Maksutõusudest tuleks rohkem rääkida, et inimesed teaksid, mille pärast neid tehakse,» sõnas Ansip. Tema hinnangul võivad praegu inimesed seda vaid oletada ning tegelikult rahvale täpsemat infot öeldud pole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles