Valitsus vajab eelarve täitmiseks mulluse ostupalaviku kordumist (4)

Erkki Erilaid
Copy
Valitsus on eelarveprognoosis lähtunud eeldusest, et maksumaksjad kulutavad edaspidigi muretult raha, ent kaupmehed ja ettevõtjad seda optimismi ei jaga.
Valitsus on eelarveprognoosis lähtunud eeldusest, et maksumaksjad kulutavad edaspidigi muretult raha, ent kaupmehed ja ettevõtjad seda optimismi ei jaga. Foto: Pärnu Postimees

Järgmise aasta eelarvest paistab välja maksukogu­jate lootus, et hindade kiire tõus jätkub ja tarbimis­pidu läheb tuleval aastal taas lahti, sest vastasel juhul ei laekuks vajalikul määral käibemaksu.​

Käibemaksu tasumine kasvab järgmisel aastal 14 protsenti, mis tuleb tarbimise, kodumajapidamiste ja valitsussektori investeeringute ning valitsussektori kulutuste kasvust, seisab riigieelarve seletuskirjas. Samuti on arvestatud, et käibemaksutulu mõjutab selle standardmäära tõus 22 protsendini. «2024. aasta käibemaksu tasumise prognoos tõuseb võrreldes 2023. aastal prognoosituga 507 miljoni euro võrra, enam kui nelja miljardi euroni,» arvutas rahandusministeerium.

Et maksulaekumine kasvaks, peab suurenema tarbimine, kuid selle maht on sel aastal järjest vähenenud, ja kui varem kasvatas maksulaekumisi hinnatõus, siis ka see on viimastel kuudel järsult pidurdunud ning inflatsiooni aeglustumine järgmisel aastal jätkub.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles