Europarlament toetab 50 miljardi eurose Ukraina rahastu loomist (1)

BNS
Copy
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne.
Euro rahatähed. Pilt on illustratiivne. Foto: Via Www.imago-images.de

Euroopa Parlament kinnitas teisipäeval ettepaneku luua 50 miljardi euro suurune rahastu, et toetada alates 2024. aastast Ukraina taastamist, ülesehitamist ja moderniseerimist.

«50 miljardi euro suurune Ukraina rahastu kinnitab taas, et Euroopa Liit ei hülga Ukrainat. Me aitame ukrainlastel end paremini kaitsta ja teha reformid, mis aitaksid kaasa riigi võimalikule ühinemisele Euroopa Liiduga. Me tahame, et Ukraina taasülesehitamiseks kasutataks külmutatud Vene vara, ning soovime, et Euroopa Liidu rahalise abi kasutamises osaleksid ka Ukraina Ülemraada ja kodanikuühiskond,» ütles eelarvekomisjoni raportöör Eider Gardiazabal Rubial pressiteates.

Ukraina rahastu loomine on seotud Euroopa Liidu mitmeaastase finantsraamistiku läbivaatamisega. See on parlamendi teatel möödapääsmatu, sest alates 2021. aastast on järjestikused kriisid pannud liidu eelarve tõsise surve alla. Parlamendi hinnangul tuleks nii rahastut kui ka mitmeaastast finantsraamistikku puudutavad otsused teha võimalikult kiiresti, sest praegu puudub Euroopa Liidu kava, kuidas Ukrainat alates 2024. aastast toetada. Ukraina rahastu tuleks seega lisada järgmise aasta eelarvesse, mida arutatakse juba tänavu novembris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles